18 november 2023 – 20 oktober 2024

Låt hundra blommor blomma

I utställningen Låt hundra blommor blomma visas textila verk av Elsa Pärs-Berglund som ställs ut tillsammans med de samtida konstnärerna Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert. Utställningen visas 18 november 2023 – 20 oktober 2024.

Elsa Pärs-Berglund (1920–2005) vävde med stor skärpa fram sin samtids brännande frågor. Genom vävtekniker som gobeläng, dubbelväv, damast och dukagång skildrade hon politiska skeenden, globala orättvisor, miljöfrågor och den svenska arbetarrörelsen under 1900-talets andra hälft.

Blomman som politisk symbol för rättvisa och motstånd figurerar i flera av utställningens verk – både i form av arbetarrörelsens röda ros och blomman som symbol för miljörätt.

Men utställningen reflekterar även över Pärs-Berglunds politiska samtid, samt socialismens och kommunismens idealiserande personkult som framträder i flera av verken.

Utställningstiteln tar avstamp i Pärs-Berglunds verk Låt hundra blommor blomma. Det var också namnet på en politisk kampanj av Mao Zedong i det kommunistiska Kina 1956–1957. Under kampanjen uppmanades medborgarna att öppet kritisera makten under den falska föreställningen om fri åsiktsbildning. Konsekvenserna blev ödesdigra för oppositionen som mot slutet av perioden istället förföljdes och förvisades till arbetsläger.

Från gobeläng till damast

I utställningen skildras Pärs-Berglunds konstnärliga utveckling genom olika perioder av hennes karriär. Från hennes tidiga gobelängvävar, inspirerade av göteborgskolorismens lysande färger och intuitiva former, till den tekniskt krävande damastväven där djur- och naturmotiv tog plats på hennes vävar.

Introduktion till utställningen

Se en introduktion till Låt hundra blommor blomma och hör mer om utställningens utgångspunkter, perspektiv och designprocesser. I filmen medverkar Olivia Berkowicz, utställningsintendent, berättarröst, Josefin Gäfvert, vävkonstnär, Shabnam Faraee, formgivare och illustratör, Marcia Harvey Isaksson, konstnär, curator, kulturproducent och Parasto Backman, grafisk formgivare. Filmare Maria Vatne Jansson.

I dialog med samtida formgivare

I utställningen presenteras även de två samtida formgivarna, Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert. Av Shabnam Faraee visas den handknutna mattan, Sju sorters blommor, som knyter an till Pärs-Berglunds senare verk. Verket är en hyllning till det svenska landskapets biologiska mångfald, och en resa genom anrika hantverkstraditioner från Iran, Afghanistan och Kurdistan. Sju sorters blommor är knuten av konsthantverkaren Morteza Golestani.

Av Josefin Gäfvert visas fem vävar. Precis som Pärs-Berglund experimenterar Gäfvert med vävkonsten och dess särart som estetiskt uttryck och med stor humor möter hon bilden av den historiska 70-tals väverskan.

Vävinstallation

Weave Weft Woven

Till utställningen Låt hundra blommor blomma har konstnären Marcia Harvey Isaksson skapat Weave Weft Woven – en interaktiv installation där du bjuds in att själv sitta ner och testa att väva.

Weave Weft Woven

Samarbete

Fridays For Future och Rebellmammorna

Till utställningen Låt hundra blommor blomma samarbetar vi med Fridays For Future och Rebellmammorna. Samarbetet är en del av flera program tillsammans med aktörer och organisationer där vi lyfter människorättsfrågor, globala orättvisor och miljöfrågor kopplade till utställningen.

Mer om samarbetet

Samarbete

Majblomman

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Under våren har vi ett samarbete där vi i olika programpunkter lyfter barnfattigdom.

Mer om programmet

3 frågor till intendenten

Verk som uppmanar till hopp

Inför vernissagen pratade vi med utställningsintendent Olivia Berkowicz om hur tankarna gått kring utställningen. Hon ser verk som uppmanar till hopp och samhällsengagemang.

Läs intervjun

3 bildvävar i fokus

Lena Cronqvist

I samband med utställningen Låt hundra blommor blomma plockar vi fram två bildvävar av Lena Cronqvist ur vår samling. Verken visas tillsammans med ytterligare en väv av Cronqvist som lånats in. Vävarna visas från 22 januari.

Läs mer

Toppbild: Studio Parasto Backman

Shabnam Faraees verk Sju sorters blommor har realiserats med stöd av Konstnärsnämnden.