Digiseum

Välkommen till ditt digitala museum!

Här hittar du Röhsska museets digitala verksamhet. Vi har samlat ihop våra digitala resurser – från museets omfattande samlingar där du kan botanisera bland verk och föremål från olika tider till berättelser och nyheter i sociala medier. Välkommen att uppleva museet utan att behöva lämna soffan!

Migration – Föremålens färdvägar

I utställningen Migration – Föremålens färdvägar undersöktes idén om museiföremål som migranter. Objekten i samlingarna har alla haft ett annat liv – och på ett eller annat sätt rest för att hamna här. Johan Deurell, intendent för utställningar och samlingar på Röhsska museet, berättar om utställningen och gör några nedslag.

Se filmen här

INTERVJUER MED ARKITEKTKONTOREN

Arkitektur­visioner: Brunnsparken

Ett festmonument med hemliga rum. Släpp in konsten i det mest centrala vi har i Göteborg. Ta bort det som är idag och ersätt med vatten. Hör fyra kontor berätta om sina visioner för den omdebatterade platsen.

till utställningen

Film

Hur arbetar vi med gestaltad livsmiljö?

Design utgör en relevant och angelägen del av utformningen av våra livsmiljöer. Som designmuseum och publik mötesplats, och inom ramen för vårt statliga uppdrag, verkar vi som en regional mötesplats för att stärka och utveckla form- och designområdet med fokus på gestaltad livsmiljö. I tre nyproducerade kortfilmer kan du ta del av arbetet.

Se filmerna här

Podd

Formgivar­podden + Röhsska museet

Vad är design och vilken roll har den i vårt samhälle? I tre avsnitt under våren fördjupar vi oss tillsammans med Formgivarpodden i det samtida designområdet.

Lyssna här

Film

Musei­introduktion

Vad har en designstol och en kundkorg gemensamt? I en kortfilm undersöker vi bland annat det här och visar några föremål från samlingen som berättar om vad museet är och vill vara.

Se filmen här

SÖK I VÅRA SAMLINGAR

Digitala samlingar

Drygt 10 000 av föremålen i Röhsska museets samling är tillgängliga och sökbara via museets digitala webbkatalog. Välkommen att botanisera bland objekt från när och fjärran!

TILL DIGITALA SAMLINGEN

AKTUELLT

1700-talets former

Dansande figuriner, sirligt utsmyckade möbeltassar och tidstypiska rumsinteriörer. Välkommen till 1700-talets former – Röhsska museets nya basutställning. Här kan du läsa mer och se en introduktionsfilm till utställningen.

TILL UTSTÄLLNINGEN

AKTUELLT

Inspiration Östasien

I Inspiration Östasien samsas föremål från en av Europas äldsta museisamlingar med samtida formgivning. Här kan du läsa mer om basutställningen och se filmer om några textila nedslag.

TILL UTSTÄLLNINGEN

TIDIGARE UTSTÄLLNING

Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa

Svart Rya är en monokrom och monumental rya av textilkonstnären Pasi Välimaa. Här hittar du en filmad introduktion till utställningen, en intervju med med museets konservator, bildspel och mer information om verket och konstnären.

TILL UTSTÄLLNINGEN

BARN & UNGA

För barn och unga

På den här sidan hittar du kreativa workshops och uppgifter som du enkelt kan göra hemma. Prova på blåsteknik med sugrör, gör din egen pappersperuk, lär dig trycktekniker och mycket mer.

TILL UPPGIFTERNA

BARN & UNGA

Gissa föremålet

På den här sidan har vi samlat ett par bilder på föremål ur våra samlingar. Vad är det du ser?

GISSA HÄR

PEDAGOGISKT MATERIAL

Skola

Ta del av design och konsthantverk på Röhsska museet. På den här sidan hittar du innehåll som riktar sig till dig som arbetar inom pedagogisk verksamhet.

LÄS MER

MÖT OSS PÅ GOOGLE ARTS & CULTURE

Google Arts & Culture

Upptäck museets historia och samlingar på Google Arts & Culture – en av världens största online-plattformar för museer och kulturinstitutioner.

TILL RÖHSSKA MUSEET PÅ GOOGLE ARTS & CULTURE

HEMMABIO

Filmer om Söderberg-pristagare

Torsten och Wanja Söderbergs pris har som ett av världens största designpris syftat till att främja konsthantverk och design i Norden. Här hittar du filmer om flera pristagare genom åren.

KIKA PÅ FILMER OM PRISTAGARE GENOM ÅREN

Möt oss på Facebook

Facebook

Välkommen till vår Facebook-sida som dagligen uppdateras med aktuella händelser, nedslag i museets samlingar och berättelser om design och konsthantverk.

TILL RÖHSSKAS FACEBOOK-SIDA

MÖT OSS PÅ INSTAGRAM

Instagram

Välkommen till Röhsska museet på Instagram! Här berättar vi om objekt, formgivare och designklassiker. Missa till exempel inte #formfredag där vi lyfter fram spännande form från museets alla vrår.

TILL RÖHSSKAS MUSEETS INSTAGRAM

MÖT OSS PÅ YOUTUBE

YouTube

Välkommen till vår YouTube-kanal där du hittar rörligt material från vår verksamhet, som intervjuer från Torsten och Wanja Söderbergs pris, 3D-scanning av föremål och mycket mer.

TILL RÖHSSKA MUSEETS YOUTUBE-KANAL

MÖT OSS PÅ TWITTER

Twitter

Tillsammans med våra kollegor på Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs konstmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet har vi ett konto på Twitter för att nätverka och berätta om det mesta av det bästa från våra verksamheter.

TILL GÖTEBORGS STADS MUSEER PÅ TWITTER

Tips!

Vem är din favorit?

Visste du att du kan söka på formgivare i vår digitala samling? Du hittar dem i bokstavsordning, från Aina och Alvar Aalto till Lasse Östman. Kika gärna runt och hitta din favorit!

Till kATALOGEN MED FORMGIVARE

Upptäck museerna i Göteborgs Stad

Vi vill också tipsa om att kika in hos våra kollegor på Göteborgs Stads övriga museer, som i likhet med oss har samlat sina digitala verksamheter på en översiktlig sida.

Ta mig till Göteborgs konstmuseum
Ta mig till Göteborgs stadsmuseum
Ta mig till Sjöfartsmuseet Akvariet