Röhsskas vänner
Som vän till Röhsska museet får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom museets områden genom föreläsningar och aktiviteter. Du är dessutom med och bidrar till inköp av utvalda föremål till museets samling.
Som vän till Röhsska museet får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom museets områden genom föreläsningar och aktiviteter. Du är dessutom med och bidrar till inköp av utvalda föremål till museets samling.
Sedan föreningen Röhsska Konstslöjdsmuseets Vänner bildades 1917 har vänföreningen donerat över 300 föremål till museet. Tack vare medlemsavgifterna och avkastningen på föreningens kapital kan Röhsskas Vänner bekosta inköp av utvalda konstföremål och bidra till museets föreläsnings- och utställningsprogram.
I medlemskapet ingår fri entré till museet, 10% rabatt i butiken, möjlighet att delta på vännernas utflykter samt kostnadsfria förhandsvisningar och föreläsningar finansierade av vänföreningen.
Betala in avgiften för det medlemskap du önskar på bankgiro 5150-5360 eller via Swish till 123 380 09 92. Uppgifter om adress, telefonnummer och e-post mejlar du till rkmvanner@gmail.com
Enskild medlem, 300 kr
Familjeavgift (två vuxna och barn under 18 år), 500 kr
Enskild medlem, 3 000 kr
Varmt välkommen till Röhsskas Vänner!
Röhsskas Vänner grundades 1917 med syfte att bidra till det nyöppnade museets samlingar. Sedan dess har över 300 föremål donerats. Här nedan ser du några exempel.
Nu har Röhsskas vänner en egen hemsida. Läs mer om hur de bidragit till våra samlingar genom åren och om hur du själv kan bli medlem.
En kronbeklädd kvinnlig gestalt som pekar mot stjärnhimlen personifierar astronomin. Bredvid henne står en oidentifierad astronom och håller upp en armillarsfär som användes för att beskriva natthimlen, medan en skrivare dokumenterar det som sker i en bok.
På 1700-talet tillverkade silversmeder både luxuösa dekorationsföremål och vardagliga brukssaker i guld och silver. Den här gustavianska sockerskålen i silver av Pehr Zethelius är från 1796 och visas i den nya basutställningen 1700-talets former.
I Nina Bondesons broderier skildras olika personer, djur, föremål och ord sida vid sida i olika ofta poetiska situationer . I broderierna på den här vintagerocken gömmer sig många olika fragment där mänskliga behov är det genomgående temat.”Rockens uttryck var det som först inspirerade mig men också hur tyget och garnet fungerade tillsammans. De broderade bilderna pågick så som bilder pågår när jag broderar: impulser och infall styr”.
Aftonklänningen Lumière, av den franske modeskaparen Jean-Paul Gaultier är ett haute couture-original från kollektionen Virgins Spring/Summer 2007. Den är handsydd i tunn sidenmuslin. Mönstret på klänningen föreställer ett kyrkfönster i glas och en bild av ett barn är tryckt på tyget likt en madonnabild.