Skola

Ta del av design och konsthantverk på Röhsska museet genom olika utbud av skollektioner. På den här sidan hittar du innehåll som riktar sig till dig som arbetar inom pedagogisk verksamhet.

Museilektioner

Välkommen att boka in lektioner och workshops för era elever i förskolan, mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningar. Ni kan bland annat välja mellan att spela formbingo för små i utställningen Inspiration Östasien, boka en visning i någon av våra utställningar, upptäcka uppfinningar i utställningen 1700-talets former och fördjupa er ämnet design. Ni bokar alla lektioner via KuBo – Kulturbokningar för skolan. Läs mer och boka här.

Skapa i klassrummet

På vår webb hittar du kreativa uppgifter som enkelt kan användas i klassrummet. Uppgifterna tar avstamp i museets samlingar och materialet består av saker som oftast brukar finnas hemma, på förskolan eller i bildsalen. Vik origamidrakar av papper, tryck egna mönster och mycket mer. Välkommen att utforska Röhsska museet från klassrummet! Klicka här för att komma till uppgifterna.

Skolmaterial

Röhsska museet har tagit fram pedagogiskt material för dig som är pedagog inom förskola, grundskola och gymnasium. Detta material hoppas vi kunna ge nya ingångar till våra samlingar och utställningar, där eleverna får nya perspektiv på sig själva och vår samtid. Studiematerialet utgår från museets utställningar och innehåller bakgrundsinformation till utställningen med tema, bilder och en praktisk del med diskussionsfrågor eller en kreativ uppgift. Materialet är fritt att ladda ner och anpassat till att kunna användas i klassrummet. Se materialet nedan.

.

Vill du veta mer om vårt pedagogiska arbete?
Kontakta oss på pedagog.designmuseum@kultur.goteborg.se

STUDIEMATERIAL FÖR HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

Analysera formen

Vi har satt samman ett pedagogiskt material för dig som vill arbeta med designanalys av föremål. Det består av bakgrundsmaterial samt förslag på övningar. Lektionens syfte är att bredda förståelsen för funktion och form och hur föremål berör oss i vår vardag: vad är viktigast, form eller funktion?

Ladda ner materialet här

STUDIEMATERIAL FÖR FÖRSKOLA OCH FÖRSKOLEKLASS

Kinesiska drakar

Myten om den kinesiska draken har funnits i tusentals år i Kina. Den skiljer sig en del från den västerländska draken och är ett vänligt väsen som är starkt förknippad med vatten.

Ladda ner materialet här

STUDIEMATERIAL FÖR HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

Forensic Architecture

Kan design lösa brott? Det här materialet är till för dig som tillsammans med dina elever vill utforska den tidigare utställningen Forensic Architecture.

Ladda ner materialet här