Nyheter 01 november 2023

Verk som uppmanar till hopp

Just nu installerar vi utställningen Låt hundra blommor blomma som öppnar 18 november. I utställningen visas vävar av Elsa Pärs-Berglund (1920–2005) tillsammans med verk av de samtida konstnärerna Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert. Vi pratade med utställningsintendent, Olivia Berkowicz, om hur tankarna gått kring utställningen.

Olivia Berkowicz är utställningsintendent på museet. Foto: Kristin Lidell

På vilket sätt är Elsa Pärs-Berglunds vävar aktuella idag? Och finns det något särskilt du har fastnat för?

– Elsa Pärs-Berglunds vävar är högaktuella idag genom de tydliga parallellerna till vår tids stora frågor. Hennes engagemang för naturen, fred och mänskliga rättigheter genomsyrar hennes arbete och ger oss hopp i en samtid som präglas av politisk polarisering och krig. En av mina favoriter bland hennes vävar är IB-affären från 1974.

Elsa Pärs-Berglunds IB-affären från 1974 kommer att visas i utställningen.

Elsa Pärs-Berglunds vävar visas tillsammans med verk av Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert, varför?

– När jag såg Elsa Pärs-Berglunds vävar för första gången upplevde jag dem som väldigt samtida i sin tematik. Trots detta är Pärs-Berglund en nästan helt okänd kvinnlig konstnär idag. Genom att visa hennes verk tillsammans med Josefin Gäfvert och Shabnam Faraee vill vi i utställningen placera hennes arbete i en samtida kontext och på så sätt introducera henne för en ny generation.

Vad hoppas du att besökare kommer att ta med sig från utställningen?

– Jag hoppas att besökaren blir inspirerad av utställningens verk som uppmanar till hopp och samhällsengagemang, men även att fler upptäcker vävningens unika, konstnärliga språk.

Utställningen Låt hundra blommor blomma visas 18 november 2023 – 20 oktober 2024.

Till utställningnen