29 feb – 17 maj 2020

Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa

Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa visades på Röhsska museet mellan 29 februari och 17 maj 2020. Det ikoniska verket är en monokrom trasrya i monumentalt format av en av Nordens främsta textilkonstnärer.

Svart Rya skapades redan i slutet av 1990-talet och är en monokrom trasrya i skiftande svarta toner. Det är ett av konstnärens viktigaste verk och det var hans önskemål att den skulle ingå i Röhsska museets textila samling. Något som nu har blivit verklighet.

Känslomässig betydelse

Svart Rya var ett mycket betydelsefullt verk för Välimaa och en av de första han vävde själv. Det tog ett helt år att färdigställa den. Ryan är skapad av olika tyger som alla färgats i färgbad för att få skiftningar och liv i textilierna som innehåller många olika material: ull, lin, bomull, siden osv. Tygerna består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Ryan har sedan vävts och knutits i en stor vävstol i ett stycke. Både varpen och inslagsgarnet är svart och 100% lingarn, vävt i tuskaft. Dess storlek är monumental: 3,20 m (höjd) x 2,80 m (bredd).

Pasi Välimaa - foto Anna Sigge

Pasi Välimaa. Foto Anna Sigge/Pasi Välimaa AB.

Prisad textilkonstnär

Pasi Välimaa var en av Nordens främsta textilkonstnärer, född i Finland men under många år verksam i Sverige som konstnär och designer och från 2009 professor vid Textil-Kropp-Rum, HDK Steneby vid Göteborgs Universitet. Han arbetade med många olika tekniker som färgning, vävning, broderi, sömnad och tryck.

År 2004 fick Pasi Välimaa The Nordic Award in Textiles, Nordens största textilkonstpris. År 2014 tilldelades han Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning. Pasi Välimaa avled i Frankrike i juli 2019.

Ytterligare verk av Välimaa visas på museet

I Röhsska museets samling finns sedan tidigare Pasi Välimaas verk Jag står ensam bland blommorna som fallit till marken som består av åtta skira tygstycken, färgade i rött och orange. Verket alluderar på en dikt av den kinesisk-australiensiske författaren Ouyang Yu.

En av Sveriges största textilsamlingar

Röhsska museet har en av Sveriges största textilsamlingar. Samlingen omfattar många olika slags textilier som bland annat koptiska vävnader, kinesiskt siden, spetsar, nordiska allmogevävnader, broderier och modern bildtextil. Museet samlar kontinuerligt in samtida textil och Välimaas Svart rya utgör ett viktigt tillskott i samlingen. Föremålet är inköpt med medel ur Röhsska museets inköpsfonder som tidigare donerats till museet. Varje år samlar museet in cirka 50 nya föremål: inköp och gåvor.

Utställningen Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa visades mellan 29 februari till 17 maj, 2020.

Introduktion till Svart Rya

Nedan ser du en filmad introduktion till verket Svart Rya av Nina Due, museichef på Röhsska.

Hantverket bakom Svart Rya

Genom ett bildspel berättas hantverket bakom Svart Rya.

Konserveringen av Svart Rya

Susanne Stenbäcken, konservator på Röhsska, ger en inblick till omhändertagandet och konserveringen av Svart Rya.

Konservering av verket Svart Rya.

Läs mer om konserveringen och omhändertagandet av Svart Rya i en intervju med museets konservator Susanne Stenbäcken.

Toppbild: Carl Ander.