Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa

Svart Rya är ett ikoniskt verk av Pasi Välimaa som presenteras i en kommande utställning på museet. Verket är en monokrom trasrya i olika textila material och i monumentalt format av en av Nordens främsta textilkonstnärer. Utställningen Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa öppnar på skottdagen 29 februari 2020.

Svart Rya gjordes redan i slutet av 1990-talet och är en monokrom trasrya i olika svarta toner. Verket har presenterats på många olika utställningar och är omskriven i flera reportage. Det är ett av konstnärens viktigaste verk och det var hans önskemål att den skulle ingå i Röhsska museets textila samling. Något som nu har blivit verklighet genom ett nyförvärv till museet.

KÄNSLOMÄSSIG BETYDELSE
Svart Rya var ett mycket betydelsefullt verk för Välimaa och en av de första han vävde själv. Det tog ett helt år att färdigställa den. Ryan är skapad av olika tyger som alla färgats i färgbad för att få skiftningar och liv i textilierna som innehåller många olika material: ull, lin, bomull, siden. Tygerna består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Ryan har sedan vävts och knutits i en stor vävstol i ett stycke. Både varpen och inslagsgarnet är svart och 100% lingarn, vävt i tuskaft. Dess storlek är monumental: 3,20 m (höjd) x 2,80 m (bredd).

Pasi Välimaa - foto Anna Sigge
Pasi Välimaa. Foto Anna Sigge/Pasi Välimaa AB.

PRISAD TEXTILKONSTNÄR
Pasi Välimaa var en av Nordens främsta textilkonstnärer, född i Finland men under många år verksam i Sverige som konstnär och designer och från 2009 professor vid Stenebyskolan vid Göteborgs universitet. Han arbetade med många olika tekniker som färgning, vävning, broderi, sömnad och tryck.

År 2004 fick Pasi Välimaa The Nordic Award in Textiles, Nordens största textilkonstpris. År 2014 tilldelades han Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning. Pasi Välimaa avled i Frankrike i juli 2019.

EN AV SVERIGES STÖRSTA TEXTILSAMLINGAR
I Röhsska museets samling finns sedan tidigare Pasi Välimaas verk Jag står ensam bland blommorna som fallit till marken som består av åtta skira tygstycken, färgade i rött och orange. Verket alluderar på en dikt av den kinesisk-australiensiske författaren Ouyang Yu.

Röhsska museet har en av Sveriges största textilsamlingar. Samlingen omfattar många olika slags textilier som bland annat koptiska vävnader, kinesiskt siden, spetsar, nordiska allmogevävnader, broderier och modern bildtextil. Museet samlar kontinuerligt in samtida textil och Välimaas Svart rya utgör ett viktigt tillskott i samlingen. Föremålet är inköpt med medel ur Röhsska museets inköpsfonder som tidigare donerats till museet. Varje år samlar museet in cirka 50 nya föremål: inköp och gåvor.

Utställningen Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa pågår mellan 29 februari till 17 maj, 2020.

Toppbild Anna Sigge/Pasi Välimaa AB.