Under residensperioden undersökte Skovsgaard hur erfarenheter av kronisk huvudvärk och smärta kan uttryckas genom konst och konsthantverk. Med utgångspunkt i taktil konst, samtal och personliga erfarenheter skapar Skovsgaard utrymme för reflektion och dialog.
Residenset ägde rum i Torsten & Wanja Söderbergs sal. I salen kunde besökare brodera sina egna erfarenheter av kronisk huvudvärk och smärta i ett gemensamt textilt verk, interagera med installationen Chronicles, delta i programpunkter och läsa litteratur. I salen visades även ett antal verk ur museets samling som Skovsgaard valt ut. Under residenset bjöd Skovsgaard in externa aktörer till samarbeten och fördjupande samtal.
Katrine Skovsgaard tittar på ett textilt verk av Emelie Rönndahl tillsammans med vår konservator Susanne Stenbäcken. Foto: Kristin Lidell.
Residens Röhsska
Vartannat år erbjuder Röhsska museet en två månader lång residensvistelse till en formkonstnär som är verksam i något av våra nordiska grannländer.
Visionen med residenset är att stipendiaten ska utforma innehållet och arbeta processinriktat i dialog med publiken. Vidare kan residenset tillgängliggöra och lyfta nya perspektiv kring våra samlingar och publika arbete.
Residens Röhsska genomförs i samarbete med IASPIS – Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.
Mer om residens Röhsska