Utställning

Barock­kammaren

Barockkammaren är en utställning som består av en tidstypisk rumsinteriör från 1700-talets början och ett urval av barockföremål. Här möts du av ett fantasilandskap med kraftfullt formspråk och utsirade detaljer inspirerade av sydligare breddgrader.

Autentisk interiör

Den interiör som visas i utställningen kommer från Ånäs Landeri som låg i Gamlestaden i Göteborg och är ett exempel på inredningskonst i svenska bruksmiljöer under 1700-talet. Den satt ursprungligen i huvudbyggnaden på Ånäs Landeri i en kammare som kan ha fungerat som sällskapsrum. Interiören demonterades 1915 och skänktes till Röhsska museet där den visades i samband med invigningen 1916.

Kammarens väggar består av oljefärgsmåleri på duk i mörka färger. Foto: Ina Marie Winther Åshaug.

Kammaren är med sina mättade färger och de rikt målade väggpartierna ett gott exempel på barockens formspråk i Västsverige vid början av 1700-talet. Tapeten är målad i mörka färger och föreställer ett idealiserat sydländskt landskap med byggnader. Motiven är målade med oljefärg på uppspänd duk. Andra tidstypiska rumsdetaljer är de höga golvlisterna, träpaneler som fyller fönstersmygarna upp till fönstren och kakelugnen i svartglaserat lergods. Här kan du läsa mer om interiören och Ånäs Landeri.

I utställningen presenteras också ett urval av barockföremål från våra samlingar. Urvalsarbetet har inspirerats av 1600-talets Wunderkammer, där märkvärdiga föremål och konstverk från olika delar av världen placerades sida vid sida. Här hittar du bland annat förgyllt läder, ett mekaniskt ur och en mustig röd turkisk matta.

Toppbild: Barockkammaren, foto: Ina Winther Åshaug.

Upptäck mer!

Urverk för resor, fyrahundra år gamla skåp och vävda tapeter. Här kan du fördjupa dig mer om ett urval av föremålen i Barockkammaren.

Interiören från Ånäs landeri

Interiören som visas i Barockkammaren är en autentisk miljö från omkring 1730. Den kommer ursprungligen från huvudbyggnaden på Ånäs landeri, som låg i Gamlestaden, Göteborg. Läs mer om landeriet, interiören och sockerbruket. Landeriet har även kallats Gamla Sockerbruket, eftersom det på samma område fanns ett stort sockerraffinaderi.

Läs mer Ånäs landeri

Bordtäcket – en dyrbar väv

Bordtäcken var dekorativa textilier som var starka statussymboler. De användes, som namnet antyder, för att täcka något, i det här fallet ett bord, och de ingick ofta i en större serie textilier för hemmet.

Läs mer om bordtäcket

Hamburgerskåp

Nästan lika stora som breda, ofta i ek eller furu och kan plockas isär. Skåpen som utvecklades vid slutet av 1600-talet för köpmanshemmen i de gamla nordtyska hansastäderna var stora med plats för linne och husgeråd. En vanlig modell med rakt krön kallades i slutet av århundradet för Hamburgerskåp vilket det ofta benämns som än idag. I vår samling hittas just ett sådant skåp.

Läs mer

Hur konserveras en stol?

Hur lagar man läder som faller isär? Och vad använder du för lim? Det var bara några av de frågor som vår konservator Felicia Bengtsson besvarade när hon i våras genomförde konserveringsåtgärder på en stol daterad till 1600-talet.

Läs intervjun här

Toppbild: Tapet från 1729, oljefärgsmåleri på duk. Tapeten är inte signerad och konstnären är okänd. Foto: Ina Winther Åshaug.