Följ konserveringen live

Under fyra onsdagar under våren 2022 jobbar konservator Felicia Bengtsson inne i Barockkammaren. Där kan du följa hennes arbete på nära håll och få svar på frågor.

Föremålet Felicia Bengtsson arbetar med just nu är en stol daterad till 1600-talet. Stommen är av trä och har en stoppad sits och ryggstöd av bemålat läder som är fastnitat med äldre metallnubb. Stolen ska komma att ställas ut i en barockinteriör som ursprungligen har varit en del av Sockerbruket i Gamlestaden. Hon börjar med konditionsbedömning och utför löslighets- och rengöringstester för att utveckla en metod som passar till detta specifika objekt.

– Stolen har ett omfattande lager av smuts och damm, lädret är sprött och nedbrutet och färgskiktet är krackelerat. Träet har ytslitage och äldre ej aktiva skadedjursangrepp, säger Felicia Bengtsson. En av åtgärderna är att rengöra stolen. Allt görs varsamt, i första hand använder hon torra metoder, med mjuk borste och dammsugare samt svampar. Vid behov används fukt eller lösningsmedel.

För museet är det en möjlighet att visa upp konserveringsarbetet som sker i Barockkammaren, där föremålet så småningom kommer att ställas ut. Många passar på att ställa frågor.

Hur lagar man läder som faller isär? Vad är det för vätska du rengör med? Vad använder du för lim?
– Det varierar från fall till fall, det beror på vilken sorts läder, hur det är behandlat, om det är bemålat och så vidare. Oftast tillför vi primärt konsolideringsmedel som kan stabilisera det nedbrutna materialet. När det gäller lim testar vi oss fram. En grundtanke är att det ska vara reversibelt och kunna avlägsnas i framtiden, säger Felicia Bengtsson.

Några är även nyfikna på själva inredningen i Barockkamaren. Den kommer från Sockerbruket och flyttades till museet när det byggdes för drygt hundra år sedan. Under hösten kommer du kunna följa konserveringsarbetet med interiören.

Vårens publika konservatorsarbete i Barockkammaren pågår 11-15 följande onsdagar: 9 mars, 20 april, 18 maj och 8 juni 2022.

Under hösten 2022 kommer du kunna följa konserveringsarbete av den handmålade tapeten i Barockkammaren.

Toppbild & bild: konservering i Barockkammaren, foto: Ina Winther Åshaug.