Forensic Architecture

I början av år 2020 öppnar Röhsska museet en utställning med Londonbaserade researchgruppen Forensic Architecture. I utställningen presenteras tre brottsmål där studion bidragit med bevismaterial genom att använda arkitektur- och designstrategier.

Forensic Architecture är en multidisciplinär researchgrupp bestående av arkitekter, programmerare, filmskapare, journalister, konstnärer, forskare och jurister. Utifrån övervakningsbilder, planritningar, mobilklipp/bilder och vittnesmål skapar de modeller, filmer och 3D-renderingar som används som rättsmedicinskt bevismaterial i brottsmål.

I utställningen, som är Forensic Architectures första stora separatutställning i Sverige, presenteras tre installationer: 77sqm_9:26min, Outsourcing Risk och Drone Strikes: Miranshah. Det första verket lyfter mordet på Halit Yozgat där en polistjänstemans vittnesmål kom att ifrågasättas, det andra branden på Ali Enterprises textilfabrik där arbetare hävdar att bilder som publicerades från en tidigare besiktning inte visade den egentliga fabriken och det tredje en drönarbombsattack i Pakistan.

Med utställningen visar Röhsska museet hur digitala verktyg och materialkännedom kan bidra med ny information och därmed även utmana demokratiska såväl som auktoritära staters rättsmedicinska monopol.

Forensic Architecture grundades år 2010 som ett researchprojekt på universitetet Goldsmiths i London. Deras verk har tidigare visats på Documenta i Kassel, Moderna museet i Stockholm, Arkitekturbiennalen i Venedig och ICA i London.

Utställningen öppnar 1 februari och pågår till och med 23 augusti 2020.

Toppbild, illustration: Forensic Architecture