Utställning

Barock­kammaren

Här möts du av ett fantasilandskap med kraftfullt formspråk och utsirade detaljer inspirerade av sydligare breddgrader.

Barockkammaren kommer från det gamla sockerbruket som låg i Gamlestaden i Göteborg och är ett exempel på inredningskonst i svenska bruksmiljöer under 1700-talet. Kammaren, som möjligen fungerade som arbetsrum, flyttades till museet i samband med invigningen 1916.

Tapeten är målad i mörka färger och föreställer ett sydländskt landskap med byggnader. Denna typ av måleri kallas arkitekturstaffage och användes för att skapa kontrast och berika bildkompositionen. Motiven är målade med oljefärg på uppspänd duk. Andra tidstypiska rumsdetaljer är de höga golvlisterna, träpaneler som fyller fönstersmygarna upp till fönstren och kakelugnen i svartglaserat lergods.

Variation av barockföremål

Om du vänder dig om möts du av barockföremål från museets samling. Urvalsarbetet har inspirerats av 1600-talets Wunderkammer, där märkvärdiga föremål och konstverk från olika delar av världen placerades sida vid sida. Här hittar du bland annat förgyllt läder, ett mekaniskt ur och en mustig röd turkisk matta.

Hur konserveras en stol?

Hur lagar man läder som faller isär? Och vad använder du för lim? Det var bara några av de frågor som vår konservator Felicia Bengtsson besvarade när hon i våras genomförde konserveringsåtgärder på en stol daterad till 1600-talet.

Läs intervjun här

Upptäck mer!

Urverk för resor, fyrahundra år gamla skåp och vävda tapeter. Här kan du fördjupa dig mer om ett urval av föremålen i Barockkammaren.

Hamburgerskåp

Nästan lika stora som breda, ofta i ek eller furu och kan plockas isär. Skåpen som utvecklades vid slutet av 1600-talet för köpmanshemmen i de gamla nordtyska hansastäderna var stora med plats för linne och husgeråd. En vanlig modell med rakt krön kallades i slutet av århundradet för Hamburgerskåp vilket det ofta benämns som än idag. I vår samling hittas just ett sådant skåp.

Läs mer

Majolika

Majolika eller fajans är olika namn på samma slags keramik: lergods med en, ofta bemålad, vit ogenomskinlig tennglasyr. Det som kännetecknade den italienska majolikan under 1500-talets första hälft är att ett litterärt motiv täcker fatets hela yta.

Reseur

Det var först under industrialiseringen på 1800-talet som klockor och klocktid spred sig i Sverige. Den här klockan från cirka 1720 är ett så kallat reseur. Urverket drivs av en fjäder, till skillnad från golvur som drivs av lod, och gav en korrekt tid även under skumpiga resor med häst och vagn.

Verdurer

Verdurer; vävda tapeter med skogs- eller växtmotiv var populära och de flesta verkstäder arbetade efter kartongförlagor utförda av framgångsrika konstnärer.

Toppbild: Tapet från 1729, oljefärgsmåleri på duk. Tapeten är inte signerad och konstnären är okänd. Foto: Ina Winther Åshaug.