Utställning
1700-talets former
Dansande figuriner, sirligt utsmyckade möbeltassar och tidstypiska rumsinteriörer. Välkommen till 1700-talets former, en utställning med föremål från vår rika 1700-talssamling.
Dansande figuriner, sirligt utsmyckade möbeltassar och tidstypiska rumsinteriörer. Välkommen till 1700-talets former, en utställning med föremål från vår rika 1700-talssamling.
Från rokokons naturinspirerade böljande linjer till gustaviansk symmetri och enkelhet – århundradet bjuder på stor variation och i vissa fall överraskande uttryck. I utställningen 1700-talets former får du ta del av vår rika 1700-talssamling där några av föremålen aldrig tidigare visats. Utställningen breder ut sig i tre salar där bland annat broderi, glas, figuriner såväl som hela rumsinteriörer visas.
Inom designhistoria är tidens konsthantverk och inredningar betydelsefulla för att få perspektiv på dagens formgivning. Tidsperioden utgör starten på den moderna designhistorien och är en viktig tid i den svenska formutvecklingen. Under denna tid tillverkades föremål både av hantverkare och enklare industrier där arbetet var uppdelat i moment för att kunna tillverka större upplagor och få ner priset. På andra sidan dörren stod 1800-talets industrialisering och serietillverkning.
Redan för hundra år sedan när Röhsska museet grundades påbörjades en omfattande insamling av föremål till samlingen. Under den tiden idealiserades 1700-talet som en period av tidlöst eleganta stilar som ständigt kunde erbjuda inspiration och kunskap för kommande generationer.
Vår intendent Josefin Kilner ger en introduktion till utställningen. Klicka här om du vill se en syntolkad version av filmen.
Samarbetspartner Gunnebo Slott och Trädgårdar.
Utställningsdesign: TAS/Tove Aldering Studio.
Toppbild: föremål från utställningen, styling: Saša Antić Studio, foto: Carl Ander.
Bilden av 1700-talets inredningskonst som ett upphöjt estetiskt ideal har varit förvånansvärt stabil sedan förra sekelskiftet. I artikeln När det svenska 1700-talet blev modern presenteras ett annat perspektiv – återupptäckten av århundradets inredningskonst och hantverk passade väl in i förra sekelskiftets jakt på svenska särdrag och tidens ambition att förmedla god smak.
Josefin Kilner är intendent för utställningar och samlingar på museet och arbetade med basutställningen 1700-talets former. Vilka var utmaningarna? Och vilka favoritföremål har hon själv i utställningen?