UTSTÄLLNING

Ung Svensk Form 2022

Humor, intelligens och utforskande hantverk i årets upplaga av utställningen Ung Svensk Form. Upptäck den unga designscenen idag!

I Ung Svensk Form 2022 visas 25 projekt av unga formgivare som på olika sätt visar hantverksskicklighet, materialkänsla och en vilja att förbättra framtiden. I utställningen presenteras möbler, mode, konsthantverk, arkitektur, industridesign och grafisk formgivning.

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. I utställningen Ung Svensk Form 2022 lyfts behovet av att skapa och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden.

Klicka här för att läsa årets utställningskatalog.

Ung Svensk Form 2022 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Malmö stad och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.

Utställningen pågår på Röhsska museet från 24 september 2022 till 6 november 2022.

Här är några av bidragen som visas:

Pallen VED är en del av ett projekt där jag enbart arbetat med nedfallet virke från en sjuk ek, som ruttnat inifrån och dött som ett resultat av de varma vintrarna. Projektet är en hyllning till naturens rikedom, men också en påminnelse om konsekvenserna av konsumtionssamhället. Det kan ses som ett vittnesbörd om vår tid: fragment av ett träd som berättar en historia – vridningar och ”defekter” som orsakats av vädret, vinden, yttre påverkan, parasiter, klimatförändringen och en rubbad naturlig symbios.

Ved, Elsa Unnegård, foto: Fredrik Sundin Carlsson.

I en fri och taktil process låter jag stickade material möta textilfärg. Färgen rinner, sugs eller vrids in i materialen. Resultaten fotar jag och bearbetar till digitala collage. Collagen printas ut i metervara på en kvalitet som kontrasterar det ursprungliga stickade materialet. Bilden får en ny taktil känsla och det är den jag jobbar med när jag tar fram plaggen. Arbetet berör konflikten som uppstår när en intuitiv process, ett icke teoretiserande och känslostyrt arbete möter ett designrum.

Printed Knits Series, Klara Helin, foto Elvira Glänte.

Jag jobbar undersökande av materialet glas och transformationen från mjukt till hårt. Materialförskjutningen från textil till glas är central. Mina original är gjorda i tyg med inspiration från mode och haute couture. Formerna och strukturerna är abstrakta med känslan av mjuk textil. Jag jobbar med en speciell teknik i glas som kallas för hot blow mold. Det innebär att jag blåser glaset i en varm gipsform och får ett exakt avtryck från min textila förlaga.

Hard Softness, Malin Pierre, foto: Kristoffer Marchi.

Vårt pilotprojekt är en tvärdisciplinär utforskning av hur ekologiskt rika miljöer längs Göta älv kan återställas. Vi använde naturliga och återanvända material för att skapa en läropaviljong samt 3D-printade lermoduler som underlättar tillväxten av blåmusslor i Göteborgs frihamn. Projektet förenar vår kärlek till att skapa sociala och pedagogiska rum i staden med vår passion för digital tillverkning och gräsrotsproduktion i syfte att uppmuntra lokalt ekologiskt förvaltarskap.

Above/Below, MISC, foto: Poppy Bell.

Toppbild: /kju:b/ (cube), Gergerly Kovacs, foto: Martin Gustavsson.