Formgivare

Stig Lindberg

En folkkär och tidlös designer.

Stig Lindberg är en av Sveriges mest folkkära formgivare. Han var verksam inom åtskilliga områden som illustration, skulptur, textilmönster och industridesign. Stig Lindberg lekte med former och satte färg på vardagsföremålen.

Stig Lindberg föddes som sista barn i en barnaskara av fem i Umeå 1916. Fadern Helof var yrkesmilitär och modern Lydia lärarinna. Han hade först siktet inställt på en framtid som musiker, men efter en olycka i tonåren ändrades Lindbergs konstnärliga bana.

Han har lämnat efter sig en rik produktion av former, färger och illustrationer som inte återspeglar det typisk skandinaviska formspråket som ofta är stramt och svalt, utan är mera lekfull, färgglad och humoristisk.

Han tog studenten 1935 och började samma år på Tekniska skolan (dagens Konstfack) i Stockholm. Året därpå tog han kontakt med porslinsfabriken Gustavsberg utanför Stockholm. Fabriken gick dåligt och dåvarande chefen kunde inte ens lova en sommarpraktik, varpå Lindberg svarade: ”Om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabriken”. Företagets konstnärlige ledare Wilhelm Kåge imponerades av den självsäkre Lindberg och anställde honom strax efteråt. Lindberg kom sedan att efterträda Kåge som konstnärlig ledare år 1948 och kom att stanna på Gustavsbergs Fabriker under närapå hela sitt yrkesliv, fram till 1980. Två år senare dog han i sitt hem i Italien, 66 år gammal.

Stig Lindberg, Kaffefat Berså, Gustavsbergs porslinsfabrik, 1960.

Färg och form på vardagsföremål

Stig Lindberg var även huvudlärare vid Konstfack 1957-1970. Han var verksam inom åtskilliga områden som illustration, skulptur, textilmönster och industridesign, och blev en av det svenska folkhemmets främsta designers och ett av våra största namn internationellt.

Stig Lindberg, Tygtryck Printemps.

Stig Lindberg lekte med former och satte färg på vardagsföremålen. Han har lämnat efter sig en rik produktion av former, färger och illustrationer som inte återspeglar det typisk skandinaviska formspråket, stram och sval, utan är mera lekfull, färgglatt och humoristiskt.

Du hittar fler objekt av Stig Lindberg i våra digitala samlingar.