Torsdag 8 augusti – lördag 10 augusti

Röhsskas modedagar 2024

Konstnären och skräddaren sätts i centrum i årets upplaga av Röhsskas modedagar, där förhållandet mellan populärkultur, musik och mode lyfts lite extra i samband med festivalen Way Out West.


Röhsskas modedagar är ett återkommande programkoncept där museet lyfter olika aspekter av mode och hållbarhet i samarbete med externa parter. I år sammanfaller Röhsskas modedagar med Göteborgs största musikfestival, så vi passar på att titta närmare på hur just musik och mode hänger samman!

I arkitekturhallen visar vi en tillfällig utställning med scenkläder, smycken, och dräkter som på olika sätt inspirerats av musikaliska genres och uttryck.

Utställningen visar på olika perspektiv på hur mode i grunden inte endast är en bred kommersiell trend, utan också något djupt rotat i mänsklig kultur – och ett konstnärligt uttryck i sin egen rätt.

Varje verk i utställningen bjuder in till en fördjupning i form av konstnärssamtal, visning, föreläsningar och workshops med utställarna själva i ett tre dagar långt program på museet.

Genom att hylla det småskaliga, handgjorda och konstnärsdrivna vill vi i år lyfta fram hållbarhetsaspekter som kvalitet, nisch, och relation mellan formgivare, verk och konsument.

Prova på att arbeta i skinn, gå på inspirerande brunchföreläsningar om bland annat guldhattar och näverboots, få en visning med fokus på smycken, testa applikationstekniker och sömnad


Medverkande i årets program:

Göran Kling, smyckeskonstnär som bland annat samarbetat med ASAP Rocky. Amanda Siljebratt, skinnskräddare som jobbar med nitar och läder. Jonas Liveröd, konstnär och samlare som tillsammans med Göteborgsbaserade skräddaren Christoffer Gissy skapat en fantastisk allmoge-kostym. Joanna Ernström Lindqvist, herrskräddare som tänjer på gränserna för traditionell skräddarkonst.

utställning

Modedagarna 2024

I samband med Röhsskas modedagar och festivalen Way Out West visas en tillfällig utställning med tema mode och musik i arkitekturhallen på Röhsska museet. Utställningen visas mellan 8-15 augusti under museets öppettider.

läs mer