8 augusti 2024 – 15 augusti 2024

Utställning: Modedagarna 2024

I samband med Röhsskas modedagar och festivalen Way Out West 2024 visas en tillfällig utställning med tema mode och musik i arkitekturhallen på Röhsska museet. Utställningen visas mellan 8-15 augusti under museets öppettider.

Bild: Amanda Siljebratt. Foto: Erik Andersson.

I denna utställning tittar vi närmare på scenkläder, dräkter och smycken som på olika sätt undersöker hur mode, musik och populärkultur går hand i hand.  

Verken i utställningen lyfter fram dimensioner av mode och det bärbara som går bortom frågan om ‘Mode’ som kommersiell trend. Snarare närmar vi oss det genre-bundna eller subkulturella, och hur kläder och smycken fungerar som bärare av kulturell/subkulturell mening.   

Här tar även hållbarhetsperspektivet plats genom att lyfta fram kvalitet, nisch, och småskalighet som viktiga beståndsdelar för hållbar produktion. Skräddaren och hantverkaren har en central roll, liksom det konstnärliga uttrycket. 

Utställningen fungerar som ett nav i årets modedagar, där man under ett tredagarsprogram kan träffa utställarna och fördjupa sig i deras praktik genom workshops, föreläsningar, och konstnärssamtal. 

Foto: Göran Kling.

Utställare

Göran Kling, Amanda Siljebratt, Jonas Liveröd + Christoffer Gissy, Joanna Ernström Lindqvist.

Göran Kling – internationellt hyllad smyckeskonstnär, utbildad vid Konstfack i Stockholm. Klings arbete rör sig i gränslandet mellan konst & mode och sammanför kritiska perspektiv, kulturella symboler och traditionellt guldsmide. 

Amanda Siljebratt skinnskräddare utbildad vid Tillskärarakademin i Göteborg. Hon arbetar med allt från scenkläder till accessoarer och driver sin egen ateljé under namnet A peace of Amanda. 

Jonas Liveröd är konstnär, samlare och curator utbildad vid Akademie voor Beeldende Kunsten, Nederländerna. Hans konst består av skulptur, teckning och installation men även kollage, keramik och textil.

Joanna Ernström Lindqvist är herrskräddare och utbildad vid Tillskärarakademin i Göteborg. Hon har arbetat på Göteborgsoperan med kostym, och har nyligen startat skrädderiet Skr.i.n i centrala Göteborg.