Livekonservering

Hur konserveras en stol?

Hur lagar man läder som faller isär? Och vad använder du för lim? Det var bara några av de frågor som vår konservator Felicia Bengtsson besvarade när hon i våras genomförde konserveringsåtgärder på en stol daterad till 1600-talet.

Föremålet Felicia Bengtsson arbetade med var en stol daterad till 1600-talet. Stolens stomme är av trä och har en stoppad sits och ryggstöd av bemålat läder som är fastnitat med äldre metallnubb. Stolen ska komma att ställas ut i en barockinteriör som ursprungligen har varit en del av Sockerbruket i Gamlestaden. Hon börjar med konditionsbedömning och utför löslighets- och rengöringstester för att utveckla en metod som passar till detta specifika objekt.

– Stolen har ett omfattande lager av smuts och damm, lädret är sprött och nedbrutet och färgskiktet är krackelerat. Träet har ytslitage och äldre ej aktiva skadedjursangrepp, säger Felicia Bengtsson.

En av åtgärderna är att rengöra stolen. Allt görs varsamt, i första hand använder hon torra metoder, med mjuk borste och dammsugare samt svampar. Vid behov används fukt eller lösningsmedel.

För museet är det en möjlighet att visa upp konserveringsarbetet som sker i Barockkammaren, där föremålet så småningom kommer att ställas ut. Många passar på att ställa frågor.

Hur lagar man läder som faller isär? Vad är det för vätska du rengör med? Vad använder du för lim?

– Det varierar från fall till fall, det beror på vilken sorts läder, hur det är behandlat, om det är bemålat och så vidare. Oftast tillför vi primärt konsolideringsmedel som kan stabilisera det nedbrutna materialet. När det gäller lim testar vi oss fram. En grundtanke är att det ska vara reversibelt och kunna avlägsnas i framtiden, säger Felicia Bengtsson.

Några är även nyfikna på själva inredningen i Barockkammaren. Den kommer från Sockerbruket och flyttades till museet när det byggdes för drygt hundra år sedan.

Toppbild & bild: konservering i Barockkammaren, foto: Ina Winther Åshaug.