Intervju: Katja of Swedens mönsterskatt

Med utställningen vill museet lyfta den mönsterrikedom modemärket genererade, bland annat genom en folder. Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark är skribenterna bakom katalogen.

Vad skulle ni säga kännetecknar ett typiskt Katja-mönster?

Katja of Swedens mönster är otroligt varierande – från det småmönstrade och mer neutrala till kraftfullt stormönstrat, från böljande blommor till det geometriskt precisa. Det som utmärker Katja Geiger, modeskaparen bakom Katja of Sweden, är hennes otroliga förmåga att använda och utnyttja mönstrets delar i varje enskilt plagg.

Vilket är det mest välkända mönstret?

Det är en svår fråga att svara på men samarbetet med Sven Fristedt, Carl Johan De Geer och Hans Krondahl har skapat flera klassiker. De stormönstrade färgstarka stickade plaggen som visades i Paris 1966 har förekommit i pressen och i andra sammanhang och är också välkända för många.

Katja Geiger omgiven av två av sina modeller i Paris. Foto: Björn Larsson Ask/Bonnierarkivet.

Finns det något mönster som är lite av en doldis?

I Katja of Swedens produktion tillsammans med Malmö Mekaniska Tricotfabrik (MMT, 1955–1975) gjordes ett 40-tal kollektioner med vardera omkring 30–40 mönster. I produktkatalogerna med mönsterprover finns ett oändligt antal mönster, som inte är så kända.

Katja Geigers egna mönster i mönstervävd bomullsjersey med geometriska, prickiga eller randiga mönster återkommer under hela hennes verksamhet och bildar en typ av basmönster. Även de mönster som inspirerats av äldre skånska textiler är ett intressant inslag med spännande färgkombinationer.

Reklambild för MMT (Malmö Mekaniska Tricotfabrik). Foto Claës Lewenhaupt.

Hur gick samarbetet med formgivarna till? 

Det verkar att ha varierat väldigt. En del mönster köpte hon in utifrån det hon ville ha och med andra formgivare var det fleråriga samarbeten. I de sistnämnda fick formgivaren mer eller mindre fria händer att komma med förslag – såklart med önskemål från Katja – och mönster skapades i samarbete.

Vad är det för folder som håller på att tas fram?

Foldern ger en grundlig introduktion till Katja of Sweden och de samarbeten som låg bakom mönsterrikedomen. I den kan man läsa om Katja Geigers verksamhet, ta del av en förteckning av de plagg och mönster som presenteras i utställningen och få en analys av de mönster som användes.

Avslutningsvis bjuds det på korta porträtt av de formgivare som bidrog med mönster till kollektionerna. Foldern är kostnadsfri och kommer att finnas tillgänglig i anslutning till utställningen.

Om författarna

Anna Lindqvist – Intendent, nu verksam vid Ystads museum och till hösten vid Kulturen i Lund. Uppvuxen med en mamma som bar Katja of Swedens kläder, där intresset för mönster och mode väcktes tidigt.

Marie Odenbring Widmark – till vardags Antikvarie/enhetschef på Västra Götalandsregionen. Relationen till Katja har utvecklats via ett intresse för textiltryck.

Skribenterna har tillsammans tidigare utgivit böckerna Tryckt till jul (2014) och Tryckta tyger för alla tillfällen (2019).

Utställningen är producerad av Kulturen i Lund och Röhsska museet.