Göteborgs Kulturkalas: Visningsmaraton
lör 3 sep

Visning

Göteborgs Kulturkalas: Visningsmaraton

Upptäck föremål från några av Sveriges främsta formgivare, djupdyk i 1700-talets former och få en inblick i en av de äldsta museisamlingarna i Europa. Följ med på en eller flera korta visningar i de aktuella utställningarna.

Kl. 13–13.20
Highlights
Upptäck föremål från några av Sveriges främsta formgivare. Medan vi bygger en ny designhistorisk basutställning visar vi några favoriter från samlingen. Månbelysta nattgranar, modeikoner och välbekanta vardagsföremål.

Bild: 1700-talets former, foto: Carl Ander, Röhsska museet. 

Kl. 13.30–13.50
1700-talets former
Från kurvig och svällande rokoko till det strama och antikinspirerade gustavianska. I den här visningen gör vi en djupdykning i basutställningen 1700-talets former. Genom föremålen ges en inblick i hur stil, form och konsthantverk har förändrats under århundrandet och vad det i sin tur berättar om sin samtid.

Kl. 14–14.20
Falk Simons silversamling och Barockkammaren
Välkommen på visning av de två nyöppnade basutställningarna Falk Simons silversamling och Barockkammaren. I den förstnämnda hittar du en samling guld- och silverföremål från många olika länder och stilepoker. I Barockkammaren får du stifta bekantskap med en interiör från det gamla sockerbruket i Göteborg och ett flertal barockföremål från samlingen.

Kl. 15–15.20
Inspiration Östasien: den kinesiska samlingens ursprung
Få en inblick i en av de äldsta museisamlingarna i Europa. Grunden till den kinesiska samlingen skapades vid 1900-talets början, då museet arrangerade en insamlingsresa till Kina, ledd av den svenske botanisten Thorild Wulff. I visningen får du stifta bekantskap med allt från kinesiska dräkter till keramik och snusflaskor!

Kl. 15.30–15.50
Inspiration Östasien: mötet mellan öst och väst
I utställningen Inspiration Östasien samsas hundraårigt konsthantverk med samtida formgivning. I den här visningen får du se exempel på hur mötet mellan Norden och Östasien än idag inspirerar flera av dagens formgivare.

INFÖR DITT BESÖK

Vi samlas i Arkitekturhallen, nära receptionen. Det är begränsat antal platser till visningarna, du behöver inte föranmäla dig. Samtliga visningar teckenspråkstolkas.

Visningsmaratonet är en del av Göteborgs Kulturkalas. 

Toppbild: Highlights, foto: Ina Winther Åshaug, Röhsska museet.

  • lör – 3 sep
  • 13:00 – 15:50
  • Fri entré hela dagen
  • Röhsska museet
  • 1700-talets former Barockkammaren Falk Simons silversamling Highlights Inspiration Östasien