Öppen visning Modestationer

Öppen visning Modestationer

Välkommen på en modevisning med mode ur Röhsska museets samlingar. Under Röhsska museets modedagar erbjuds öppna visningar av museets av ett urval från museets exklusiva modesamling utställda i Röhsska museets formhistoria.

Röhsska museet har en omfattande samling med modedräkter och accessoarer som sträcker sig från 1800-talet fram till vår egen samtid. I museets basutställning Röhsska museets formhistoria presenteras mode från de senaste 200 åren i mindre modestationer. De äldsta plaggen är från 1800-talet då korsetterade liv och stora kjolar dominerade modebilden och de nyaste visar 2010-talets konstnärliga hantverksmode.

Bland museets nyförvärv till modesamlingen finns dräkter av den spanske modeskaparen Cristobal Balenciaga (1895–1972) från 1950- och 1960-talet då modehusets storhetstid inföll. Dessutom presenteras nyförvärv av den belgiske modekonstnären Martin Margiela (f.1957), som räknas som en av 2000-talets mest betydelsefulla modedesigners. Kollektionerna präglas av en systematisk dekonstruktion och han har tillsammans med designkollektivet Antwerp Six bidragit till att placera Antwerpen och Belgien på modekartan.

Ingen föranmälan krävs. Samling i receptionen.

Ingår i Röhsskas modedagar som arrangeras inom ramen för Mötesplats Röhsska.

Toppbild, blus 1960s, Balenciaga. Foto: Carl Ander.