Föreläsning med F/ACT Movement om hållbart mode

Föreläsning med F/ACT Movement om hållbart mode

Hur kan vi konsumera mode på ett roligare, tillgängligare och enklare sätt utan att behöva köpa nya kläder? Och hur kan det samtidigt bli lönsamt för företag? Under Röhsskas modedagar kommer Adrian Zethraeus, projektledare för Re:textile till museet och berättar om den nya rörelsen F/ACT Movement.

Andelen konsumenter som vill minska sin konsumtion eller konsumera mer hållbart ökar. För modebranschen kan en lösning bli att fortsätta generera värde ur produkterna under hela deras livscykel till exempel genom re-design och uthyrning av kläder.

F/ACT Movement är en ny rörelse som vill inspirera att göra hållbara val, utan att göra avkall på passionen för kläder och mode. Re:textile på Science Park Borås har tillsammans med Swedish Fashion Council och Göteborgsregionen startat ett forskningsprojekt där tio personer med ett visst mått av klimatångest, antar utmaningen.
Under ett halvår ska dessa personer genomgå en slags shopping-detox men samtidigt få möjlighet att på olika kreativa sätt aktivera innehållet i sina garderober. Kläderna i deras garderober kopplas upp för att bland annat mäta användning, rörelse och hur plaggen kombineras. På så sätt kan deltagarna få tips på att redesigna eller byta bort plagg som inte används så ofta.

https://www.factmovement.se/
https://www.instagram.com/fact.movement/
https://www.facebook.com/factmovement.se

Ingår i Röhsskas modedagar som arrangeras inom ramen för Mötesplats Röhsska.

Toppbild, foto: Alice Jardesten