Föränderligt konsthantverk

Studenter från HDK-Valands konsthantverksinriktningar har skapat egna tolkningar av utställningen Designhistorier under temat förändring.

Studenter från de tre konsthantverksinriktningarna, Textilkonst, Keramikkonst och Smyckeskonst – har genomfört varsin gestaltning som resulterat i 17 färdiga verk, alla med utgångspunkt i museets samling – från Ludwig Hirschfeld-Mack’s optiska färgblandar-snurra (Bauhaus Wiemar 1923) till Katharine Hamnet’s Use a condom-t-shirt (2007).

Kursen Objekt, Begrepp & Externa Samarbetspartners har gått i dialog med utställningen Designhistorier och dess tematiskt avgränsade del Förändring, som handlar om hur design och konsthantverk används för att kommentera och kritisera samhället. Genom att fördjupa sig i utställningen har studenterna arbetat med att göra egna tolkningar av temat eller specifika objekt.

Om utbildningen

Utbildningen har en stark konstnärlig profil och syftar till att förbereda studenterna för att verka inom och utveckla de samtida konsthantverksscenerna. Målet med kursen är att de ska möta utmaningen att skapa ett verk baserat på ett givet tema och som förhåller sig till ramar satta av en extern institution.

Medverkande studenter

Louise Appelquist, Viola Jacobsson, Fanny Petersson, Ellen Rosensson, Cassandra Söderström, Felicia Vilensten, Ebba Lundell, Nina Kraul Maegaard Nielsen, Tyra Rhedin, Ida Scheel Ingemann, Hanna Sundbom, Lina Tivemark, Kajsa Johnsson, Ester Eriksson, Anna Richelsen, Zam Stork och Taran Sörvoll.


Visas 18 februari till 2 mars i Super Ö och är en del av utställningen Designhistorier.
Super Ö är en studio för samarbeten på Röhsska museet som undersöker fler perspektiv på design.

Foto: Verk Gåshud av Tyra Rhedin och fotografen är Stian A. Rasmussen.