
Artificiella
Hur förändras vårt sätt att se och förstå världen när våra referensramar omformas av AI? Under två veckor förvandlas Super Ö till en verkstad där besökare och gäster utforskar dessa system – och hur konstnärliga metoder kan hjälpa oss att tolka dem.
I projektet Referensrummet undersöker vi hur berättelser, konst och vetenskap påverkar och påverkas av artificiell intelligens. Genom att arbeta med museets samlingar, akademiska traditioner och AI-driven bildanalys skapar vi en plats där det förflutna, nuet och framtiden möts och omförhandlas.
Artificiell intelligens formar vårt sätt att se och förstå världen genom att synliggöra mönster i bilder och texter i en skala som överstiger den mänskliga förmågan att uppfatta och analysera. Med sina algoritmer skapar den nya samband mellan referenser och sätt att tolka omvärlden. Det kan påverka vår förmåga att kategorisera och relatera till objekt, personer eller landskap. Befinner vi oss nu i en tid där dessa teknologier inte bara omformar hur vi ser på världen – utan även hur kunskap skapas och sprids?
Simon Fagéus är doktorand i design vid HDK-Valand inom forskningsprojektet AI, the Social Contract and Democracy och affilierad forskare i det nordiska projektet DiNoBord. Under två veckor i maj arbetar han med verk från Röhsska museet, Hasselbladsstiftelsen samt inbjudna designers och konstnärer.
Referensrummet sker i samarbete med Röhsska Design Museum, HDK-Valand och Hasselbladstiftelsen, med finansiering från Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Social Sciences, Söderbergs professur i Design Management (vid GU) och forskningsprojektet DiNoBord från SLS-programmet Future Challenges in the Nordics.
Pågår 6–18 maj 2025 i Super Ö.
Bild: Simon Fagéus.

Ons
7
maj

Ons
14
maj