Välkommen att utforska mer om några av föremålen i utställningen Designhistorier. Vilka känslor, tankar och idéer låg bakom designen och kan fortfarande ses i dess form och gestaltning?
Ericofon/LM ERICSSON
Skapad av passion
Att tillverka en telefon i ett enda stycke var länge en dröm för världens telefontillverkare. Många företag engagerade sig, men till slut var Ericsson den som lyckades. Deras passionerade designteam presenterade snabbt ett stort antal skisser och modellförslag. Runda handtag matchades mot fyrkantiga, raka former mot böjda, och en traditionell hörnvinkel ställdes mot en vinklad.
När Ericsson lanserade Ericofon i mitten av 1950-talet blev det världens första telefon med allt-i-ett-design. Den fick stort genomslag, tack vare sin formgivning och användarvänlighet. Att den dessutom fanns i flera olika färger bidrog utan tvekan till dess popularitet.
Chaos point, Vivienne Westwood
Skapad av rädsla
Kollektionen Chais Point (2008) av modeskaparen Vivienne Westwood lyfter fram mänsklighetens destruktiva påverkan på miljön och rädslan för att jordens resurser håller på att ta slut. Inspirationen till motiven hämtades från elever på en grundskola i England. Westwood berättade en historia för barnen om soldater i en djungel som hade tröttnat på att kriga och som i stället bestämde sig för att stanna kvar. Där fick de insikt om livets mirakel – att inte ta mer än vad man behöver. Soldaterna återvände som frihetskämpar, nu med nya krigsmålningar: uniformer målade med allt de älskade, som fjärilar, ormar och magiska blommor.
Denna bröllopsklänning, tillsammans med en basker, knyter an till arméuniformens estetik och visades som avslutning på modevisningen med samma namn.
ostindisk dammsugerska, Gittan Jönsson
Skapad av frustration
Med en betydande roll inom den feministiska konsten gestaltar Gittan Jönsson komplexa maktstrukturer och sociala relationer genom sina mångbottnade och ofta finurliga skapelser. I sin konst låter hon dammsugerskan, klädd i höga klackar och kjol, utföra storstädningar mot orättvisor och korruption, vilket påminner oss om att det fortfarande finns mycket kvar att göra.
Figurinen i vår samling, Ostindisk dammsugerska (2009), utgår från en personlig historia. Jönssons mamma var hemmafru, och det ostindiska mönstret härrör från hennes farmors dyrbara porslin. Jönsson fotograferade ett av faten och använde mönstret för att dekorera sina figuriner.
Kullager, Svenska kullagerfabriken
Skapad av drivkraft
Den viktigaste uppgiften för kullager är att minska friktionen mellan rörliga delar. Genom att motståndet minskar blir systemet mer effektivt och utnyttjar drivkraften bättre. Utan kullager skulle mycket energi gå förlorad som värme och slitage, vilket skulle innebära kortare livslängd för produkten.
Många tror att SKF (Svenska Kullagerfabriken) var de som uppfann kullagret, men faktum är att det är en brittisk uppfinning och har funnits sedan 1700-talet. Däremot förbättrade grundaren Sven Wingquist teknologin genom att utveckla det självbärande kullagret, vilket gjorde maskiner mer effektiva. Så även om SKF inte uppfann kullagret, har företaget haft stor betydelse för dess utveckling.
Stol 2025, Josef Frank
Skapad av omtanke
”Den som idag vill skapa någonting som känns levande, måste alltid ha som utgångspunkt det som faktiskt är vid liv.” Formgivaren Josef Frank hade ett filosofiskt och omtänksamt synsätt på inredning och satte människan i centrum. Hans design känns igen genom organiska former, färgsprakande mönster och bekvämlighetfokus.
Josef Frank ville att naturens färger och former skulle synas i inredningen för att skapa en känsla av frihet, även i slutna rum. Av samma skäl föredrog han möbler som man kunde se igenom. Stol 2025, formgiven 1925, är inget undantag. Naturen återkommer även i stolsdynans mönster, Celotocaulis, som inspirerades av en asiatisk blomart.
tahiti, memphis
Skapad av nyfikenhet
Fantasifulla och överdådiga mönster, explosiva färger och plastlaminat. Memphis grundades 1981 och bestod av en grupp konstnärer och formgivare som blev kända för sin djärva möbeldesign. De använde ofta vardagliga föremål och formgav dem på ett ovanligt sätt, med en stor dos nyfikenhet. Inspirationen hämtades från serietidningar, popkonst, kitsch och Art Deco.
Bordslampan Tahiti (1981), designad av grundare Ettore Sottsass, har blivit en av gruppens mest ikoniska verk. Den stiliserade fågelformen, som påminner om en leksak, mixar färg och material på ett fantasifullt sätt. Basen i svartvitt laminat med det karakteristiska Bacterio-mönstret stöder en gul stam med en svart fot, som håller det runda rosa ”huvudet”. Huvudet kan roteras för att rikta ljuset från den röda näbben i önskad riktning.