UTSTÄLLNING
DES&DO!
I utställningen Des&Do! visas 14 projekt, produkter, möbler och konsthantverk med fokus på hållbar utveckling och lokalt material. Utställningen visas i Arkitekturhallen till och med 4 augusti 2024.
I utställningen Des&Do! visas 14 projekt, produkter, möbler och konsthantverk med fokus på hållbar utveckling och lokalt material. Utställningen visas i Arkitekturhallen till och med 4 augusti 2024.
Utställningen Des&Do! har kopplat samman 14 designers med 14 unika tillverkningsföretag från Västra Götalandsregionen. Nyutexaminerade har arbetat sida vid sida med etablerade formgivare och gjort en djupdykning i olika material och tekniker.
Teamen har utvecklat varsin ny produkt, idé eller koncept, med fokus på hållbar utveckling, lokalt material och den kunskap och teknik som designer och tillverkare besitter tillsammans.
Med formgivare och tillverkare som tänker långsiktigt och alltid strävar för att göra saker bättre, steg för steg, lite i taget – så ser vi ljust på framtiden, ett steg i rätt riktning till en mer hållbar och cirkulär framtid.
Projektet drivs av SPOK Västra Götaland och FORM & folk. Des&Do! vill inspirera till fler lokala samarbeten och lyfta fram formgivare, hantverkare och lokal produktion.
Utställningen visas i Arkitekturhallen på Röhsska museet från 30 maj till 4 augusti 2024.
Darja Nordberg & Hjobergs Kakelmakeri; New Order Arkitektur & Mölltorps Gjuteri; Hermine Blixt & Bildhuggarmästare E.Lehgrafven; Sophie Jungkvist & Boma Väveri; Matilda Hunyadi & Glasets Hus / Glasblåsare Bevan Taka; Alice Kettle & PUUTS Interiör; Pontus Johansson / Eisel Miranda & Game Prototyper; Anna Hörling & Herrljunga Terrazzo; Josephine Aspenrot & Hyssna Möbelsnickeri; Hampus Penttinen & Stolfabriken i Tibro; Gustav Wijk & Töreboda Blomkrukor; Linus Holm & XV Production; Leonie Burkhardt & Ljungskile Trikå; Maria C Bernhardsson & Ulricehamns Tapetfabrik
Hjobergs Kakelmakeri har en lång historia av marmorerat lergods. Med inspiration från marmoreringen har Darja Nordberg och kakelmakeriets samarbete haft stor fokus på teknik, färg och mönster genom att använda sig av den japanska Nerikomi tekniken. Processen att skapa en i förväg designad mönsterbild i en teknik som i sig, både är slumpartad och planerad, har varit lekfull, utmanande och undersökande. Ett stort arbete har lagts ner på att hitta rätt färgkompositioner för att skapa en fin färgdynamik. Resultatet är K147 färgstarka kakelplattor med egen tolkning av marmorering.
K147, Darja Nordberg, foto: Gustav Wijk.
Tapeten Howdy finns i flera färgställningar, alla med sina unika uttryck. För Maria blev det en stor utmaning att välja bort färger för att anpassa mönstret till tapetfabrikens screen-trycksmaskin. Hon och teamet ägnade mycket tid till att provtrycka flera färger på varandra för att skapa fler nyanser. Till slut landade de i 6 färger och lyckades ändå behålla den färgrika känslan, som var viktig för Maria. För Maria representerar buketten hennes passion för blommor och färg, medan stövlarna symboliserar hennes år i modebranschen och fågeln fångar den nyfikna och frihetsfyllda känslan när hon kastar sig in i ett nytt projekt.
Howdy, Maria C Bernhardsson, foto Gustav Wijk
Piscis Couture är resultatet av ett samarbete mellan Matilda Hunyadi och glasblåsaren Bevan Taka vid Glasets Hus. Inspirationen hämtades från en äldre typ av flaska som kallas “kluckaflaska”. Typiskt för flaskan är dekorativa slingor och en indragen form, detaljer som legat i fokus och varit utgångspunkt för projektet. Samarbetet var analogt och utifrån Matildas handskisser blåste Bevan fritt. Kommunikationen under processen behövde vara snabb medan glaset hölls varmt. På de två vaserna Piscis Couture har dekorationen blivit volanger som hämtar inspiration från havet och haute couture.
Piscis Couture, Matilda Hunyadi, foto: Gustav Wijk
Toppbild: K147, Darja Nordberg, foto: Gustav Wijk.