Kylan i vattnet, värmen i bastun, lukten av plast, tvål och klor, ljudet av plask och rop som möter hårda ytor och mjukt vatten – ljus som reflekteras och speglas i bassängbotten, i simhallen stimuleras alla sinnen. Här möts också en mångfald av olika människor, oberoende av förmåga, kläder och sociala markörer.
Under efterkrigstiden genomgick Sverige en badhusboom – majoriteten av Sveriges simhallar byggdes under tiden mellan 1950 och 1970. Det var en tid med en byggnadskultur som präglades av konst, demokrati, hantverk. I utställningen En hotad OS-medaljör vill vi välkomna till en kartläggning av ett av pionjärprojekten från den här tiden: Valhallabadet i Göteborg.
Planeringen av badet började redan på 30-talet men det skulle ta lång tid med byggsstopp, tävling och världskrig för Göteborg att förverkliga idéen om ett modernt badhus. Nils Olssons förslag 3 Ronden vann tävlingen om ett nytt Bad- och Idrottshus vid Skånegatan, och belönades kort därefter med en bronsmedalj för bästa sportarkitektur i OS London 1948. Det är den enda svenska byggnad som har belönats med OS-medalj, och ett av få medaljerande förslag som sedan också uppförts.
När Valhallbadet stod klart flödade superlativen – det var störst, bäst, vackrast, modernast – och dyrast! ”Dörrarna sprängdes” berättar tidningarna. Men nu står badhuset inför en osäker framtid.
Innan badet har gått förlorat, vill vi kartlägga vad det var som gjorde att samtiden gick i taket över det nya badet. Genom att samla ett arkiv över byggnaden utifrån de många olika aspekter som ger en byggnad dess karaktär över lång tid. Förutom att titta på material, rumssamband, konstruktion tittar vi även på hur sammanhanget förändrats, vilka kvaliteter har funnits, och vad finns kvar än idag?
I utställningen riktar vi fokus på ett ämne som engagerar många, men som sällan diskuteras nyanserat och med expertis: arkitekturen. Vad är det som gör Valhallabadet så speciellt? Och kan Valhallabadet lära oss något om arkitektur och arkitektoniska kvaliteter i allmänhet?
Utställningen Valhallabadet – En hotad OS-medaljör går att se i Super Ö och är öppen under museets ordinarie öppettider 2-8 oktober.
Denna utställning är en del av Röhsska museets arkitekturdagar 2025.
Utställningen är framtagen med stöd av ARQ-forsk och Ivar och Anders Tengboms fond.