Den 15 maj kommer mat- och upplevelsedesigner Josefin Vargö till museet för att skapa ett smakevent i samband med utställningen Vassa spröt – Mjuka antenner med Wang & Söderström. Under dagen kommer Vargö att jobba öppet med installationen på museet och på kvällen bjuds publiken in att smaka. Kvällen avslutas med ett samtal mellan Vargö och Wang & Söderström.
Vi ställde tre frågor till Josefin om hennes arbete och om installationen på museet.

Mat- och upplevelsedesigner Josefin Vargö kommer till Röhsska museet.
Du är mat- och upplevelsedesigner – vad innebär det?
För mig är mat ett konstnärligt material och måltiden en form för undersökande och gemensamma upplevelser. Jag skapar ätbara verk och installationer som väcker samtal kring tid, hantverk, konsumtion och våra värderingar kopplade till mat. Genom sensoriska och lekfulla uttryck bjuder jag in till reflektion över hur mat både speglar och formar våra samhällen – politiskt, kulturellt och ekologiskt.
Många av mina verk är tillfälliga och performativa, ofta i samarbete med andra konstnärer, kockar eller forskare, och med en tydlig omsorg om miljö och resurser. I vissa projekt integrerar jag även jordbruk i processen, för att synliggöra sambanden mellan odling, förädling och måltid – men framför allt strävar jag efter att skapa upplevelser som väcker nyfikenhet och eftertanke kring matens plats i våra liv.

Josefin experimenterar med material, leker med det sensoriska och ger råvaror ett nytt visuellt uttryck. Foto: Ricard Estay.
Berätta mer om dina smakbaserade upplevelser och varifrån du hämtar din inspiration?
Det som verkligen intresserar mig är att zooma in på detaljer. Jag tycker att små, ibland osynliga element kan ge en helt ny dimension till en smakupplevelse. Det kan vara en textur, en specifik kombination av smaker eller en plats som väcker starka känslor. Genom att undersöka dessa detaljer på djupet kan jag skapa upplevelser som inte bara handlar om att konsumera mat, utan också om att väcka reflektioner kring våra sinnen, våra val och vår relation till mat.
Inspiration hämtar jag från en mängd källor – naturen, vetenskaplig forskning, psykologi och beteendevetenskap, samt samarbeten med andra konstnärer, designers och kockar.
Kan du berätta lite om vad som väntar besökaren den 15 maj och hur du har inspirerats av utställningen?
Jag har tolkat Wang & Söderströms verk The Liminal Eatery i smak, och tycker det är spännande hur de utforskar förhållandet mellan natur och teknologi – det naturliga kontra det kemiskt framställda. I min smaktolkning av deras verk arbetar jag med både naturliga råvaror och ingredienser som kan betraktas som teknologiskt bearbetade eller ligger på gränsen till att inte vara naturliga. Detta speglar dagens matindustri, där kemiska tillsatser ofta efterliknar naturliga råvaror, och där jag vill väcka tanken om var gränsen går mellan det naturliga och det artificiella.
På samma sätt som Wang & Söderström experimenterar med material, leker jag med det sensoriska och ger råvaror ett nytt visuellt uttryck. Jag har skapat kontraster i textur, smak och färg för att ge besökaren nya perspektiv på vår relation till mat och våra sinnliga tentakler.
Smakeventet på kvällen den 15 maj är fullbokat men det finns möjlighet att komma förbi under dagen och se installationen växa fram. Läs mer om smakeventet.