Lusthuset i Botaniska trädgården
Lusthuset från Kärralund
Från herrgårdspark till museigård och botanisk trädgård.
Från herrgårdspark till museigård och botanisk trädgård.
Mitt i Göteborgs botaniska trädgård står ett lusthus med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Det lilla huset, en gång en del av egendomen Kärralund, bär på spår av stadens arkitektoniska och konstnärliga arv – från stadsarkitekten Bengt Wilhelm Carlbergs tid till dagens varsamma restaureringsinsatser.
Lusthuset som en gång hörde till ägorna på Kärralund tros vara ritad av stadsarkitekten Bengt Wilhelm Carlberg, som ägde och bebodde egendomen Kärralund mellan 1745–1772.
Röhsska museet ansökte i september 1916 hos Drätselkammaren (motsvarande stadsfullmäktige) om att få överta Lusthuset, vilket bifölls i oktober samma år. Under den följande vintern flyttades lusthuset till museets innergård. På 1950-talet flyttades Lusthuset till Örtagården i Botaniska trädgården.
Interiör med fönster mot trädgården.
Lusthuset i Botaniska trädgården,
Väggmålningen Flora.
Lusthuset från Kärralund är uppfört någon gång mellan 1745–1772. Huset är tillverkat i trä, med två fönster och en glasförsedd dubbeldörr. Lusthusets invändiga målningar återger en trädgård med tuktade häckar, marmorskulpturer och en fontän. Målningarna återger också hamnar med fartyg, ståtliga palats med kanaler, kajer och parker. Målningarna är troligen gjorda av konstnären Johann II Ross.
Husets exteriör har renoverats med varsam hand av bebyggelseantikvarier under 2013–2014. De invändiga målningarna har rengjorts från smuts och damm, konserverats och dokumenterats i ett samarbete mellan Röhsska museet och Göteborgs Universitet under våren 2015.