Hamburger­skåp

De är nästan lika breda som höga och kan plockas isär. Skåpen som utvecklades vid slutet av 1600-talet för köpmanshemmen i de gamla nordtyska hansastäderna var stora med plats för linne och husgeråd. En vanlig modell med rakt krön kallades i slutet av århundradet för Hamburgerskåp vilket de ofta kallas än idag. I vår samling hittas just ett sådant skåp.

Hamburger Schapp eller Hamburgerskåp är vanligen tillverkade på en stomme av ek eller furu och är fanerade med valnöt. Med skåpen introducerades en helt ny konstruktionsidé, där skåpets krön, sockel, sidor, bakstycke, hyllplan och dörrar kan tas isär. Allt hålls samman av järnhakar och falsar. Det här gjorde det möjligt att flytta och transportera de annars så otympliga möblerna.

Museets Hamburgerskåp finns utställd i basutställningen Falk Simons silversamling och är tillverkad i Tyskland, utfört i valnöt och försedd med rika bildhuggerier. Skåp av denna typ tillverkades även i Sverige vid tiden kring 1700, men då vanligen i något förenklad version med mindre uppsättning av bildhuggerier. Nära besläktat med hambugerskåpen är de skåp som i litteraturen brukar gå under benämningar som danziger- och lybeckerskåp.

Bild: illustration ur boken Barockmöbler på Skokloster, 1988.

Toppbild & bild: Hamburgerskåp, ca 1700-tal, bredd: 290 cm, djup: 120 cm, höjd: 260 cm. Foto: Ina Winther Åshaug.