Mitt stipendiearbete för Röhsska museet och Dynamo Väst är en undersökning av stadens beståndsdelar och deras utformning. Hur vi med andra ögon kan se på de förhållandevis små objekt som placeras i våra stadsrum för att bjuda in till möten och aktivitet. Objekt som kanske anses som temporära i jämförelse med en byggnad och just därför inte utformas med den sinnlighet som de så bör.
– Hanna Johansson
Vad är det som ger en stad sin karaktär? Vilka “beståndsdelar” i staden bör vi visa mest omsorg? Är det den minsta gatstenen eller de högsta husen? Den lilla planteringslådan eller den stora parken? Parkbänkens utformning eller den stora arenan?
Ibland verkar det som att det lilla anses vara mindre viktigt för att det just är litet. Men är det inte just där, i de små beståndsdelarna, som vi faktiskt möter och uppskattar staden – där vi hittar dess karaktär? Arkitekten Hanna Johansson har under hösten vandrat runt på gatorna i Göteborg. Hon har tittat på stadens gaturum, och utformningen av dessa. Under vandringarna har frågor väckts – frågor som har fått leda Johanssons arbete framåt.
Genom samlat processmaterial, skisser och text får vi ta del av dessa promenader, och bjuds in att själva börja betrakta och analysera stadens rum.
Arbetet undersöker även hur återbruk av material kan användas till nya objekt och med arbetet presenteras ett par skissförslag som ger nya tolkningar på vad ett material eller en produkt kan användas till.
Hanna Johansson är också aktuell i utställningen Ung Svensk Form 2024.
Hanna Johanssons ”Paus”.