Grebbestads folkhögskola bygger stol i Boden

Grebbestads folkhögskola bygger stol i Boden

I Boden utmanas deras vanliga arbetssätt samtidigt som de studerande sätter begreppet demokratisk design på prov. Se dem snickra stolar i Boden och hör dem berätta mer om arbetsprocessen.

Grebbestads folkhögskola arbetar till vardags med traditionella hantverkstekniker inom trä och hantverk. Den traditionella kunskapen inom hantverket ser de som en tillgång i den demokratiska processen – en kunskap de vill dela med sig av i stolsbyggandet i Boden.

I vanliga fall har de studerande mycket tid vilket brukar gynna resultatet. I Boden ställs deras arbetssätt på sin spets när skruvdragarna och skruvarna plockas bort. Utmaningen blir att foga samman träet utan skruv och lim och samtidigt närma sig det vanliga arbetssättet.

Dagen inleds med att de studerande arbetar inför publik i Boden mellan kl. 12 -17 och avrundas med presentation och mingel där de tillsammans med lärare presenterar arbetsprocessen och slutresultatet i utställningen Unmaking Democratic Design: Fredrik Paulsen, med start kl. 17-18. Observera att tiden för presentation har ändrats från kl 18 till kl 17.

Stolarna som skapas är en parafras på Röhsska museets stolsmagasin och kommer ingå i museets samlingar.