Fördjupa dig en sista gång i decenniernas olika stilar, se favoritföremål och få reda på vad museet tänker inför kommande basutställning.
Den här helgen fokuserar vi lite extra på form och bjuder på visningar i utställningen.
1800-talets formgivning
Kl. 12.30 – 12.50
Vi fördjupar oss i 1800-talets formgivning och den franska empiren, i Sverige benämnd Karl Johan-stilen. Empiren förknippas ofta med Napoleon och i utställningen visas bland annat panoramatapeten Napoleon i Egypten, Slaget vid Heliopolis tillverkad av firman Charles et R. Velay i Paris. Josefin Kilner, samlingsintendent, visar även möbler, glas, dräkter, speglar och ljusstakar från den aktuella tiden.
Samling i utställningens första rum ”Gula rummet”, våning 1.
Art Nouveau och Jugend i Europa och Sverige
Kl. 13 – 13.20
Josefin Kilner, samlingsintendent, berättar om hur Art Nouveau och Jugend spreds i Europa vid sekelskiftet 1900. I Sverige sammanföll stilen med nationalromantiken vilket påverkade den svenska Jugendstilen. I Frankrike användes överdådiga växt- och blomsterornament medan man i England, Skottland och Österrike använde en mer geometrisk dekor.
Samling i utställningens andra rum ”Lila rummet”, våning 1.
Plastens formhistoria
Kl. 13.30 – 13.50
Plastens första uppdrag blev att imitera andra material men blev snart känt som ett material som var billigt och fanns i överflöd. Från cykelbarnstolar och nummerlappshållare till förvaringsburkar och kannor. Louise Brännström, intendent för pedagogik, berättar om plastens framfart i Sverige från 1940 till 70-talet.
Samling i utställningens fjärde rum ”Orangea rummet”, våning 1.
Postmodernismen
Kl. 14 – 14.20
Louise Brännström, intendent pedagogik, berättar om postmodernismens intåg. Efter årtionden av form följer funktion väcks en motrörelse mot modernismens ordning och enkelhet. Var är de individuella historierna, formerna och berättelserna? Möt formgivare som testade gränserna för vad design kunde vara.
Samling i utställningens femte rum ”Blå rummet”, våning 1.
En ny utställning tar form
Kl. 15 – 15.30
De senaste åren har museet forskat på hur man kan utveckla och bredda synen på sina samlingar, och då med särskilt fokus på den omtyckta basutställningen Röhsska museets formhistoria i relation till Röhsska museets design- och konsthantverksföremål. De kommande två åren arbetar museet med att skapa en ny basutställning som tar avstamp i olika teman som visar på det bästa i museets samlingar samtidigt som den ska spegla vår samtid med designen som lins.
I ett samtal med projektgruppen som arbetar med att ta fram den nya utställningen blickar vi framåt. Vilka frågeställningar finns med i arbetet med utställningen? Hur kan flera perspektiv synliggöras?
Samtalet sker i utställningens femte rum ”Blåa rummet”, våning 1.
INFÖR DITT BESÖK
Det är ett begränsat antal platser. Hämta din biljett i receptionen från kl. 11 samma dag.
Antalet deltagare anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer för allmänna sammankomster.
Toppbild: Röhsska museets formhistoria, foto: Mikael Lammgård, Röhsska museet.