23 FEBRUARi – 22 SEPTEMBER 2019

Nytt i samlingen

Med utställningen Nytt i samlingen visar Röhsska museet upp ett urval av de senaste årens nyförvärv av formgivare och konstnärer som skapat uppseendeväckande design.

Är du nyfiken på vad museet har tyckt varit viktigt att samla in för att spegla den tid vi lever i? I den här utställningen får du ta del av ett tvärsnitt av de föremål som förvärvats till samlingen under de senaste fem åren.

Det är både nyproducerade och äldre föremål som spänner över flera designområden: modedräkter, lampor, möbler, fantasifulla smycken, keramik och textilier. Många av dem kommer visas publikt för första gången.

Vas, Bulb VII, Ann Wåhlström, 2007. Foto: Mikael Lammgård.

Ökad delaktighet i urvalsprocessen

För urvalet av föremål till utställningen har museet samarbetat med Design Lab S och ett expertråd bestående av seniorer och elever från Sjumilaskolan i Biskopsgården. Genom projektet Expertrådet har de fått tillföra ny kunskap, nya referenser och en annan syn på design än museet vanligtvis arbetar med. Till skillnad från traditionella experter, som ofta har en teoretisk och akademisk bakgrund, har Expertrådet genom kreativitet utvecklat innovativa metoder att bedöma design utifrån sin fantasi där maskiner, verktyg och instrument för detta har skapats i projektet.

Insamling för framtiden

Varje år samlar Röhsska museet in nya föremål till samlingen genom inköp eller donationer: möbeldesign, keramik, textil, glas, smyckekonst, mode och grafisk design, både svensk och betydande internationell design. Insamlingsarbetet är en viktig del av museets arbete för att bevara kunskap kring design, konsthantverk och mode in i framtiden och att skapa en berättelse om vår gemensamma designhistoria.

Vitt bord med duk med färg i olika nyanser i vikvecken

Duk, FOLD UNFOLD, Margrethe Odgaard, 2010

Toppbild, barnstol Happy, Radost Kerefeyna, 2013. Foto: Mikael Lammgård.