12 maj – 1 oktober 2023

Nordiskt mode nu: Stickat och tryck

I utställningen Nordiskt mode nu: Stickat och tryck visas en ny generation nordiska modeskapare som på ett lekfullt sätt ger sina perspektiv på tradition, historia och kultur.

En ny generation modedesigners från Norden förändrar samtida mode och hantverk. De är lekfulla, modiga och ger nya perspektiv på tradition, historia och kultur. De har alla examinerats från nordiska designskolor de senaste åren. Nordiskt mode nu: Stickat och tryck presenterar femton nya nordiska talanger som skapar radikala och experimentella verk genom stickning och trycktekniker.

Jag förundras av hur jämn den visuella kraften och verkshöjden är i dessa unga modeskapares projekt och tolkar det som en kvalitetsmärkning av de nordiska modeutbildningarna.

Boel Ulfsdotter i Göteborgs-Posten den 15 maj.

Utställningen består av tolv installationer som innehåller plagg, forskning, processer, inspiration, konstverk, portfolios och filmer. Tillsammans bildar detta material kreativa universum. Genom handarbete och innovativ teknik integrerar formgivarna upcycling, återbruk och spillmaterial i sitt arbete. Den design som presenteras har utvecklats som svar på hantverkstraditioner och aktuella samhällsfrågor.

Utställningen kurateras av Ane Lynge-Jorlén, chef på organisationen Alpha, och ingår i ett nordiskt samarbete med modecurator Lynge-Jorlén/Alpha, Nasjonalmuseet i Oslo, Emma – Espoo museum of Modern Art i Esbo och Copenhagen Contemporary. Syftet är att stötta nästa generation av modedesigner. Läs mer om samarbetet här.

Sasha Heinsaar har inspirerats av slaviska folksagor. Foto: Kristin Lidell

Alpha (tidigare Designers’ Nest) är en ideell organisation som stödjer modetalanger från de nordiska länderna i ett tidigt skede efter examen från ett antal utbildningar i Norden. Varje år väljer Alpha tio finalister som får presentera sina examensarbeten vid en gemensam modevisning under Copenhagen Fashion Week. De designer som vinner får bland annat mentorskap, praktikplatser och stöd för att producera en kommersiell kollektion. Flera av deltagarna i utställningen är tidigare Alpha-finalister. Läs mer om Alpha här.

Medverkande designer

Deltagarna i utställningen Nordiskt mode nu: Stickat och tryck är Linda Aasaru, Serena Coelho, Monika Colja, Sasha Heinsaar, Rintaro Iino, Tuuli-Tytti Koivula, Maibritt Marjunardóttir, Mikaela Mårtensson, Matilda Sundkler, Juha Vehmaanperä, och Boram Yoo, samt Elina Heilanen, Aleksandra Hellberg, Camilla Naukkarinen och Noora Vihervirta som presenterar ett gemensamt projekt.

Utställningen visas 12 maj till 1 oktober 2023.

Tre frågor till curator Ane Lynge-Jorlén

Inför vernissagen pratade vi med utställningens curator, Ane Lynge-Jorlén, om hur tankarna gått kring utställningen. Du kan läsa intervjun här.

Linda Aasaru skapar optiska illusioner genom att göra avtryck av kläder i gips eller mjöl som hon fotar och trycker på plagg. Foto: Kristin Lidell.

Toppbild: Installationsbild, Serena Coelho till vänster och Tuuli-Tytti Koivula till höger. Foto: Kristin Lidell