4  JUNI 2020 – 20 SEPTEMBER 2020

Katja of Sweden

Med utställningen Katja of Sweden ville Röhsska museet lyfta fram ett modemärke som nådde internationella framgångar samt visa den mönsterskatt som skapades tillsammans med framstående textilkonstnärer.

Med Katja of Sweden lanserade modeskaparen Katja Geiger ”mode för det moderna livet”. Kläderna är lättskötta och bekväma med raka snitt. Med plaggen introducerades nya sätt att se på kläder.

– Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare, har Katja Geiger berättat.

Genererade en mönsterskatt

Röhsska museet ville med utställningen lyfta den mönsterrikedom som formades av modemärket. Katja Geiger skapade själv mönster men samarbetade även med en rad framstående formgivare och konstnärer som bidrog till att forma klädmärkets unika uttryck.

I utställningen gjordes nedslag i 1960-talet och visade 40 uttrycksfulla plagg från Kulturen i Lund där textilformgivare som Carl Johan De Geer, Annika Blom, Sven Fristedt och Maija Isola finns representerade. De formgivare som skapade mönster för Katja of Sweden presenterades i en folder producerad av Röhsska museet i samband med utställningen. Se foldern här.

Foto: Carl Ander, Röhsska museet

Sveriges första internationellt kända modedesigner

Med omslag på världens ledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar och en egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York, blev Katja Geiger en omtyckt och internationellt erkänd modekreatör.

Katja of Sweden producerades av Kulturen i Lund. Röhsska museet visade ett urval från utställningen med mönsterfokus som tillägg.

Introduktion till Katja of Sweden

Intervju om Katja of Swedens mönsterskatt

6 snabba frågor med skribenterna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. Läs den här.

Utställningen pågick mellan 4 juni till 20 september 2020.

Toppbild: Klänning från Malmö Mekaniska Tricotfabriks vårkollektion 1969, i mönster Näckros av Sven Fristedt. Foto: Claës Lewenhaupt.