Katja of Sweden

Med utställningen Katja of Sweden vill Röhsska museet lyfta fram ett modemärke som nådde internationella framgångar samt visa den mönsterskatt som skapades tillsammans med framstående textilkonstnärer.

Med Katja of Sweden lanserade modeskaparen Katja Geiger ”mode för det moderna livet”. Kläderna är lättskötta och bekväma med raka snitt. Med plaggen introducerades nya sätt att se på kläder.

– Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare, har Katja Geiger berättat.

GENERERADE EN MÖNSTERSKATT
Röhsska museet vill med utställningen lyfta den mönsterrikedom som formades av modemärket. Katja Geiger skapade själv mönster men samarbetade även med en rad framstående formgivare och konstnärer som bidrog till att forma klädmärkets unika uttryck.

I utställningen görs nedslag i 1960-talet och visar 40 uttrycksfulla plagg från Kulturen i Lund där textilformgivare som Carl Johan De Geer, Annika Blom, Sven Fristedt och Maija Isola finns representerade. De formgivare som skapade mönster för Katja of Sweden presenteras i en folder producerad av Röhsska museet i samband med utställningen. Se foldern här.

Foto: Carl Ander, Röhsska museet

SVERIGES FÖRSTA INTERNATIONELLT KÄNDA MODEDESIGNER
Med omslag på världens ledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar och en egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York, blev Katja Geiger en omtyckt och internationellt erkänd modekreatör.

Katja of Sweden är producerad av Kulturen i Lund. Röhsska museet visar ett urval från utställningen med mönsterfokus som tillägg.

Inför ETT besök

Under rådande omständigheter ber vi dig som besökare att tänka på följande inför ditt besök av museets nya utställning Katja of Sweden.

Vänligen observera att utställningshallen rymmer ett begränsat antal personer åt gången för att säkerställa att det finns möjlighet att hålla avstånd. För att att undvika köbildning kan det hända att du som besökare uppmanas till att se museets övriga utställningar om maxantal i utställningen tillfälligt har uppnåtts. Här hittar du mer information med anledning av Coronaviruset.

InTRoduktion till KAtja of Sweden

Intervju om Katja of Swedens mönsterskatt

6 snabba frågor med skribenterna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. Läs den här.

Utställningen pågår mellan 4 juni till 20 september 2020.

Toppbild: Klänning från Malmö Mekaniska Tricotfabriks vårkollektion 1969, i mönster Näckros av Sven Fristedt. Foto: Claës Lewenhaupt.