Torsdag 16 mars – söndag 19 mars

Röhsskas modedagar 2023

Transformation och omställning – nya vägar framåt

Under fyra dagar med samtal, workshops och föreläsningar vrider och vänder vi på begreppen omställning och transformation inom talangutveckling, mode och textilproduktion.

Genom föreläsningar, samtal och workshops tillsammans med en rad inbjudna gäster och samverkande aktörer – lyfter årets upplaga av modedagarna olika perspektiv kring talangutveckling inom mode, samt förutsättningar för hållbar omställning av bransch och industri inom mode och textil.

Röhsskas modedagar 2023 tar avstamp i ett samarbete med Textile Movement talents samt utställningen Nordiskt mode nu: Stickat och tryck som visas på museet under vår och sommar 2023. Tematiken kretsar bland annat kring dessa frågor:

  • Var finns rummen som understödjer nya uttryck, experimentlusta, och alternativa vägar framåt för kreatörer och nyexaminerade inom mode?
  • Vilka slags plattformar och nätverk behöver modeskapare för att verka kreativt och hållbart, i staden – regionen – landet – Norden?
  • Hur tillåts unga formgivare att vara med och driva den omställning vi ser är nödvändig för en hållbar framtid?

Genom historiska återblickar, framtidsspaningar och en titt på nystartade nätverk och vad som sker inom textil utbildning just nu, tecknar modedagarna en bild av var det samtida modet befinner sig – och vart det är på väg.

Bild: Tuuli-Tytti Koivulas kollektion vann ALPHA Award under Copenhagen Fashion Week 2023. Foto: James Cochrane.