2-5 maj

Röhsskas konsthantverks­dagar 2024

Under fyra dagar hyllar vi den bredd och mångfald som ryms inom det svenska konsthantverket, och tittar särskilt på mötet mellan konsthantverk och det offentliga.

Årets konsthantverksdagar på Röhsska pågår parallellt och i samarbete med, Konsthantverkscentrums Craft Days. Detta firar vi lite extra i form av en gemensam utställning och invigning på Röhsska museet!

Under fyra dagar med publika samtal, vernissager, presentationer, tillfälliga utställningar, guidad visning och skapande workshops vill vi visa på bredden i svenskt konsthantverk och bjuda in besökare att inspireras och själva skapa något i vår öppna studio.
Vi aktiverar den pågående utställningen Låt hundra blommor blomma – genom en guidad visning, ett konstnärsamtal och en utställning med parafraser från studenter på HDK-Valand.


Under en halvdag fördjupar vi oss i temat konst i det offentliga och tittar närmare på hur konsthantverk varit och är en vital del i utformningen av våra gemensamma livsmiljöer.
Välkomna att botanisera i Konsthantverksdagarnas program!
Röhsskas konsthantverksdagar är ett återkommande programkoncept där fokus sätts på aktuella frågor inom konsthantverk, såväl nationellt som internationellt.
Röhsskas konsthantverksdagar 2024 pågår 2-5 maj.

Biennalen Craft Days går av stapeln 2-5 maj 2024 och arrangeras med syfte att lyfta, stärka och synliggöra konsthantverksfältet i Västra Götalandsregionen.

Mer information finns här.


Konsthantverksdagarna arrangeras i samarbete med Konsthantverkscentrum, som är den enda renodlade yrkesorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare och slöjdare i Sverige. Vill du veta mer så klicka här.

Bild: Ellinor Augustini.

konsthantverksdagarna

Utställning: Vi ser inte linsen genom vilken vi betraktar världen

Ta del av elva konsthantverkares perspektiv på samtiden. I samband med Craft Days och Röhsskas konsthantverksdagar 2–5 maj 2024, öppnar ”Vi ser inte linsen genom vilken vi betraktar världen” på Röhsska museet.

Utställningen

konsthantverksdagarna

Utställning: I dialog med Elsa

Få en inblick i hur konsthantverksstudenter från inriktningarna keramikkonst, smyckekonst och textilkonst tar sig an uppgiften att tolka Elsa Pärs-Berglunds konstnärskap.

Utställningen

Utställning: Hephaestus

Välkomna på en utställning som tar oss med på en utforskande resa genom Europa och dess olika hantverk.

Utställningen

Program:

Vernissage: Hephaestus, hantverksekonomi och organisation

Tors

2

maj

Vernissage: Hephaestus, hantverksekonomi och organisation Vernissage för utställningen Hephaestus med invigningstal av Elke Krasny, professor vid konstakademin i Wien.
15:30 – 17:30
Invigning: Konsthantverksdagarna och Craft Days

Tors

2

maj

Invigning: Konsthantverksdagarna och Craft Days Välkommen till invigningen av Craft Days och Konsthantverksdagarna! Under kvällen bjuds det på invigningstal, mingel samt tre vernissager i huset.
18:00 – 20:00
Vernissage: I dialog med Elsa

Tors

2

maj

Vernissage: I dialog med Elsa Vernissage för utställningen I dialog med Elsa. Ett samarbete tillsammans med studenter från HDK Valand,
18:00 – 20:00
Vernissage: Vi ser inte linsen genom vilken vi betraktar världen

Tors

2

maj

Vernissage: Vi ser inte linsen genom vilken vi betraktar världen Vernissage för utställningen Vi ser inte linsen genom vilken vi betraktar världen.
18:00 – 20:00
Frukostseminarium: Konst på export

Fre

3

maj

Frukostseminarium: Konst på export Konst på export: På detta frukostseminarium fördjupar vi oss i frågor om konsthantverk, export och utländska marknader.
09:00 – 12:00
Workshop: Lär dig luffarslöjd

Fre

3

maj

Workshop: Lär dig luffarslöjd Lär dig grunderna i trådkonst och skapa en blomsterbukett i metall.
13:00 – 16:00
Konstnärssamtal: Parasto Backman och Shabnam Faraee

Fre

3

maj

Konstnärssamtal: Parasto Backman och Shabnam Faraee Ett konstnärssamtal kring kreativa processer. Formgivaren Shabman Faree och grafiska formgivaren Parsato Backman i samtal lett av curatorn Olivia Berkowicz.
13:00 – 14:00
Seminarium: Konsthantverk i det offentliga

Fre

3

maj

Seminarium: Konsthantverk i det offentliga Johanna Adebäck från Göteborg Konst och konstnärerna Anton Alvarez & Eva Hild samtalar om offentlig gestaltning och konstnärskap.
14:30 – 15:45
Boksamtal och mingel: Konstnären Lillemor Petersson

Fre

3

maj

Boksamtal och mingel: Konstnären Lillemor Petersson Välkomna på ett boksläpp med en presentation och mingel om och med konsthantverkaren Lillemor Petersson.
16:00 – 17:00
Workshop: Blomsteräng av lera

Lör

4

maj

Workshop: Blomsteräng av lera Kom och skapa en blomsteräng där vi utforskar vår fantasi med lera som material.
13:00 – 16:00
Workshop: Take Care!

Lör

4

maj

Workshop: Take Care! Fiber Art Sweden bjuder in till en öppen workshop där vi gemensamt syr ett lapptäcke.
11:00 – 17:00
Fördjupad visning: Låt hundra blommor blomma

Lör

4

maj

Fördjupad visning: Låt hundra blommor blomma Utställningsintendent Olivia Berkowicz håller en visning med fördjupade perspektiv på utställningstematiken och verken av Elsa Pärs-Berglund, Shabnam Faraee och Josefin Gäfvert
15:00 – 16:00
Workshop: Väva med kroppen

Sön

5

maj

Workshop: Väva med kroppen Museipedagog Bianco handleder hur vi tar oss från tråd till färdig väv.
13:00 – 16:00
Performance: Var tar alla strumpor vägen?

Sön

5

maj

Performance: Var tar alla strumpor vägen? En performance om det vardagliga som alla känner igen sig i. Ett vardagsförtret och mysterium med högar av uddastrumpor som växer och behöver sorteras.
14:30 – 16:30