Föreläsningar & samtal

Modedagarna: Jonas Liveröd, Cut-up creations 

Fre 9 augusti 2024
11:15 – 12:15
Studio 1
Ingår i entrébiljetten
Google

Med avstamp i den kostym som konstnären och samlaren Jonas Liveröd just nu ställer ut på Röhsska museet, tas vi med på en resa över tid och rum och presenteras för vitt skilda klädesplagg som har kollage och applikation i egensinning och fri form gemensamt. 

I denna brunchföreläsning bjuds besökaren in för att ta del av Liveröds smittsamma nyfikenhet och intresse för olika slags kulturyttringar och uttryck kopplade till det vi bär på kroppen. Rituella dräkter från Benins hemliga sällskap, den samtida holländska konstnären Tenant of Cultures skulpturala kreationer, de kollageplagg Jaquette Sternstedt skapade under sin tid som patient på St Lars psykiatriska sjukhus, brittiska Pearly Queens, mexikanska gaycowboykulturer och mycket, mycket mer i denna svindlande och inspirerande föreläsning. 

Jonas Liveröd är konstnär, samlare och curator utbildad vid Akademie voor Beeldende Kunsten, Nederländerna. Han betraktar sitt konstnärsskap som ett helhetsverk där alla delar fyller en uppgift. Gränserna mellan rollen av konstnären, curatorn, föreläsaren och samlaren suddas ut, smälter samman och berikar varandra. Nyligen kom hans egna konstnärliga lexikon Grand Assembly på GBG-förlaget LLÉditions. 

Inför ditt besök

Denna föreläsning är del två av en föreläsningsserie med Jonas Liveröd på Röhsska museet och en del av Röhsskas modedagar. Del ett The Fashion show: Kläder som budbärare Delarna är fristående och man kan välja om man vill gå på en eller på båda. Det är begränsat antal platser, först till kvarn och ingen föranmälan krävs. Det bjuds på en enklare brunch, först till kvarn. Insläpp till föreläsningen från kl 11.

Bild: Detaljer från det rumsliga collaget ‘The Notes, the Tainted & the Other’ på Phoenix Athens i Aten, Jonas Liveröd 2024.