Röhsska museets formhistoria

En svindlande färd från 1800-talets framväxande industrisamhälle via modernismen och folkhemmet till vår samtida informationsålder. I Röhsska museets formhistoria möter du det bästa ur museets samlingar och får möjlighet att återupptäcka många designklassiker.

Röhsska museets formhistoria berättar om formens utveckling under 200 år – en kronologisk stilhistoria med omkring 1000 designklassiker. Här visas det som var typiskt för sin tid: möbler, industridesign, dräkter, affischer, textilier, keramik, glas och mycket mer.

många designklassiker

Du kommer hitta många designikoner som du känner igen, inte bara designföremål utan även bruksföremål som du kanske minns från din egen barndom. Massproducerat och unikt. Det som ansågs exemplifiera god form och det som aldrig varit vackert.

SOM EN UPPSLAGSBOK I DESIGNHISTORIA

Här får du en historisk fond till de nedslag i designhistorien som våra andra utställningar berättar om. Visste du att i slutet av 1800-talet hade till och med stolarnas ben långa kjolar? När trender uppstår återkommer de ofta inom olika material och föremålstyper och detta kan du följa och fundera över när du går genom utställningen. Vad säger trenderna om tiden de skapades i?

Röhsska museets formhistoria fungerar kort sagt som en uppslagsbok i designhistoria – med den visuella upplevelse och känsla som en bok aldrig kan ge.

INTRODUKTION TILL RÖHSSKA MUSEETS FORMHISTORIA
Louise Brännström, intendent i pedagogik på Röhsska museet, ger oss en kort introduktion till utställningen där hon berättar om ett föremål skapat av arkitekten och designern Charlotte Perriand och Itera-cykeln.

Den 27 mars 2022 stänger Röhsska museets formhistoria för att ge plats åt en ny basutställning om design och dess historia. Du kommer att kunna följa arbetet här eller via museets sociala medier. Du kan även utforska många av museiföremålen i vår databas som är öppen för besökare, klicka här för att söka i samlingen.