Skapa hemma – för stora och små

På den här sidan har vi satt ihop material som enkelt kan användas hemifrån.

Uppgifterna tar avstamp i museets samlingar och materialet består av saker som oftast brukar finnas hemma.

Välkommen att utforska Röhsska museet!

Klippdockor

Inspireras av Röhsskas modesamling och klipp ut och färglägg dina egna favoriter.

Ta mig till klippdockorna

Origamidrake

I museets utställning Inspiration Östasien, finns det många föremål med motiv av kinesiska drakar, på allt från drakrockar och skålar till väggpaneler och vaser.

Vik din egen drake

Pappersperuk

Under 1700-talet var det i Europa högsta mode, bland såväl kvinnor som män, att bära peruk. De pudrades vita med hjälp av pärlemor, parfymerad stärkelse eller vetemjöl, beroende på vilken samhällsklass man tillhörde.

Skapa din egen peruk

Skattkistan Röhsska

Röhsska museet byggdes för mer än hundra år sedan med rött handslaget tegel och i nationalromantiskt stil. Hur skulle du ha designat museet om du själv fick välja – knallrosa, polkagrisrandigt eller i regnbågens alla färger?

Ta mig till skattkistan

Naturinspirerat collage

Formgivaren Josef Frank inspirerades av naturens färger och former när han skapade sina fantasifulla och färgstarka mönster. Plocka några favoritblommor och gör ett collage.

Ta mig till uppgiften

Trycktekniker

Katja of Swedens mönster trycktes med olika tekniker. Skapa ditt eget mönster genom att använda sig av saker du hittar hemma.

Ta mig till uppgiften

Blåsteknik med sugrör

Att blåsa glas är en avancerad teknik som är flera tusen år gammal. Här kan du testa en enkel blåsteknik genom att använda sugrör, färg och diskmedel.

Ta mig till uppgiften

Mönstrad solfjäder

Människan har alltid kommit på fiffiga sätt för att kunna ha det bekvämt. Gör din egen solfjäder med papper och glasspinnar.

Ta mig till uppgiften

Grafiska mönster

Under 1970-talet var grafiska mönster populära. Naturen och staden är fulla av grafiska mönster. Ta en promenad och se vilka du kan hitta!

Ta mig till uppgiften