Formgivare

Lisa Larson

En lekfull pionjär inom svensk keramik.

Lisa Larson var en av Sveriges mest älskade formgivare. Hennes lekfulla och humoristiska figurer i keramik har prytt svenska hem i decennier och hennes verk upptäcks hela tiden av nya generationer.

Från bruksgods till älskade konstverk

Lisa Larson föddes 1931 i Småland och utbildade sig till keramiker Hon vid Slöjdföreningens skola i Göteborg (nuvarande Valand – Högskolan för konst och design) i början på 1950-talet. 1954 blev hon anställd vid Gustavsbergs porslinsfabrik där hon arbetade ihop med formgivaren Stig Lindberg. Under sina 26 år på Gustavsberg skapade hon en mängd älskade figurer, bland annat serierna ”Lilla Zoo”, ”ABC-flickorna” och ”Adventsbarn”. Hennes figurer kännetecknas av en naiv och humoristisk stil, ofta med djärva färger och mönster.

Lisa Larsons figurer kännetecknas av en naiv och humoristik stil, ofta med djärva färger och mönster.

Lisa Larson, Lejon i bur, relief, Gustavsberg, 1971.

Folkkär med internationellt genomslag

Larsons verk har alltid haft en stark folklig förankring. Hon hämtade inspiration från sin omgivning, från naturen och från sagornas värld. Hennes figurer är ofta vardagliga och mänskliga, vilket har gjort dem populära och omtyckta av så många.

Lisa Larsons verk har inte bara vunnit svenska folkets hjärtan, hon är också en internationellt erkänd konstnär. Hennes verk har ställts ut på museer och gallerier runt om i världen, särskilt i Tyskland och Japan där hennes utställningar lockat stor publik. Lisa Larson har också tilldelats en rad utmärkelser, bland annat tilldelades hon den kungliga medaljen Illis quorum 2022.

Lisa Larson, vas i stengods.

Designklassiker som finns i många hem

Lisa Larson var verksam som formgivare i över 70 år och hennes verk har haft en stor inverkan på svensk designhistoria. Hennes figurer har blivit klassiker och de fortsätter att visas på museer över stora delar av världen. Lisa Larson gick bort 11 mars, 2024, men hennes verk kommer fortsätta pryda hem under en lång tid framöver.

Lisa Larson, Samhällsdebatten, skulptur, Gustavsberg, 1968.

Lisa Larson hade sin allra första utställning på Röhsska museet 1954. 2016 visade vi utställningen Lisa Larson – sextio år med keramik som en del av museets 100-årsjubileum. I Sverige finns hon representerad på bland annat Nationalmuseum, Vandalorum i Värnamo och här på Röhsska museet.

Du hittar fler föremål av Lisa Larson i våra digitala samlingar.