Formgivare

Viola Gråsten

En pionjär inom svensk textilkonst.

Viola Gråsten var en av Sveriges mest inflytelserika textilkonstnärer under 1900-talets mitt. Med sina djärva mönster och okonventionella färgkombinationer revolutionerade hon den svenska textilindustrin och skapade tidlösa verk som än idag älskas av många.

Gråsten föddes 1910 i Finland och växte upp under en tid av stora omvälvningar. Hennes fosterfar, Ernst Gråsten, var finsk finansminister och hennes barndom präglades av både kultur och politik. Redan i ung ålder visade hon en stark passion för konst och formgivning.

Viola Gråsten var en pionjär inom svensk textilkonst. Genom att bryta mot konventioner med sitt unika formspråk har hon haft en stor inverkan på den svenska designhistorien

Gråsten studerade vid Centralskolan för konstflit i Helsingfors och flyttade senare till Sverige. Under 1940-talet etablerade hon sig som en framstående textilkonstnär, bland annat genom sitt arbete på NK:s textilkammare. Hennes ryamattor, med sina vågade färgkombinationer och långa lugg, väckte stor uppmärksamhet och bröt mot tidens konventioner.

Viola Gråsten (1910 – 1994), Rya, Blå måne, NK:s textilkammare.

Färgstarka former från natur och geometri

Gråstens formspråk präglades av en stark rytmkänsla och en fascination för naturens former. Hon hämtade inspiration från allt från växt- och djurliv till abstrakta mönster och geometriska figurer. Hennes mönster var ofta storskaliga och livfulla, och hon använde sig gärna av starka och kontrasterande färger.

Viola Gråsten, textitryck, Festivo, Ljungbergs Textiltryck AB.

Gråsten experimenterade flitigt med olika material och tekniker. Hon arbetade med både vävning och tryck, och använde sig av material som ull, linne och bomull. Hon var även en skicklig tecknare och illustratör, och hennes mönster användes ofta i en rad olika produkter, från tapeter och tyger till mattor och kuddar.

En engagerad formgivare

Gråsten var inte bara en skicklig formgivare, hon var också en engagerad samhällsmedborgare. Hon var aktiv i debatten om konst och design, och hon ville att hennes verk skulle vara tillgängliga för alla. Hennes textilier har prytt hem och offentliga miljöer i Sverige och utomlands, och hennes arv fortsätter att inspirera formgivare och konstnärer.

Viola Gråsten var en pionjär inom svensk textilkonst. Genom att bryta mot konventioner med sitt unika formspråk har hon haft en stor inverkan på den svenska designhistorien. Hennes verk är inte bara vackra och tidlösa, de representerar också en tid av optimism och nytänkande.

Du hittar fler verk av Viola Gråsten i våra digitala samlingar.