Formgivare

Pasi Välimaa

Möt en av Nordens främsta textilkonstnärer

Pasi Välimaa föddes i Finland 1968 och var en av Nordens främsta textilkonstnärer. I Röhsska museets samling finns ett par verk av Välimaa – den mäktiga väven Svart Rya och det skirt poetiska verket Jag står ensam bland blommorna som fallit till marken.

Pasi Välimaa var en av Nordens främsta textilkonstnärer. Han föddes 1968 i Nystad, Finland, men var under många år verksam i Sverige som konstnär och designer. 2009 blev han professor vid Textil-Kropp-Rum, HDK Steneby vid Göteborgs Universitet. Han arbetade med många olika tekniker som färgning, vävning, broderi, sömnad och tryck.

År 2004 fick Pasi Välimaa The Nordic Award in Textiles, Nordens största textilkonstpris. År 2014 tilldelades han Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning. Pasi Välimaa avled i Frankrike i juli 2019.

Svart rya av Pasi Välimaa utställd i Arkitekturhallen på Röhsska museet.

Monokroma känslor

Svart Rya skapades redan i slutet av 1990-talet och är en monokrom trasrya i skiftande svarta toner. Det är ett av konstnärens viktigaste verk och det var hans eget önskemål att den skulle ingå i Röhsska museets textila samling. Något som också blev verklighet 2020 och ryan ställdes ut i en mindre separatutställning i Arkitekturhallen på museet samma år.

Tygerna i Svart rya består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Svart Rya var ett mycket betydelsefullt verk för Välimaa och ett av de första han vävde själv. Det tog ett helt år att färdigställa den. Ryan är skapad av olika tyger som alla färgats i färgbad för att få skiftningar och liv i textilierna som innehåller många olika material: ull, lin, bomull och siden. Tygerna består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Ryan har vävts och knutits i en stor vävstol i ett stycke. Både varpen och inslagsgarnet är svart och 100% lingarn, vävt i tuskaft. Dess storlek är monumental: 3,20 m (höjd) x 2,80 m (bredd).

Pasi Välimaas verk Jag står ensam bland blommorna som fallit till marken.

Ytterligare verk av Välimaa i samlingen

I Röhsska museets samling finns också Pasi Välimaas verk Jag står ensam bland blommorna som fallit till marken som består av åtta skira tygstycken, färgade i rött och orange. Verket alluderar på en dikt av den kinesisk-australiensiske författaren Ouyang Yu.

Du hittar mer information om Pasi Välimaas verk i våra digitala samlingar.