Formgivare

Josef Frank

Möt en av Sveriges största formgivare genom tiderna.

Frihet, färg och form. Josef Franks organiska formspråk och konstnärliga stilideal gör att han räknas som en av Sveriges största formgivare genom tiderna. I museets samling finns flera objekt som bär hans omisskänneliga signatur.

Josef Frank (1885-1967) växte upp i Wien i en judisk familj, med en far som var textilhandlare och en mor som var konstnär och bland annat gjorde textila mönster. Han utbildade sig till arkitekt vid Tekniska Högskolan i Wien i början av 1900-talet och tillbringade även mycket tid i Norditalien där han studerade den italienska renässanskonsten.

Han hämtade inspiration från hela världen och förespråkade en design som präglades av frihet – mellan fantasins kraft och naturens organiska former.

Organiska former och färgstarka mönster

År 1925 startade Frank en inredningsfirma, Haus und Garten, tillsammans med arkitekten Oscar Wlach. Han gifte sig med svenska Anna Sebenius och paret flyttade till Sverige när nazismen slog rot i Österrike. I Sverige började han samarbeta med Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson, som han tidigare hade brevväxlat med.

Josef Frank (1885 – 1967), stol i lackerat trä och bambu, Svenskt Tenn AB, 1925.

Hos Svenskt Tenn designade han framför allt tyger, inredning och olika sorters möbler. Som en reaktion mot modernismens mer puritanska och schematiska former skapade han böljande och färgstarka mönster. Han hämtade inspiration från hela världen och förespråkade en design som präglades av frihet – mellan fantasins kraft och naturens organiska former.

Du hittar fler verk av Josef Frank i våra digitala samlingar.