Formgivare

Estrid Ericson

En av 1900-talets mest inflytelserika miljöskapare.

Blommor, ekollon och elefanter. Estrid Ericson är en svensk designikon med en lika kreativ som sofistikerad blick på form, funktion och gestaltning. Som grundare av Svenskt Tenn skapade hon en institution inom samtida design.

Estrid Ericson är en av de mest kända formgivarna från 1900-talet. Hon växte upp i Hjo vid Vättens västra strand och inledde sin karriär som teckningslärare och tennkonstnär. Vid 30 års ålder flyttade hon till Stockholm där hon startade företaget Svenskt Tenn. Där lyckades hon knyta flera av samtidens mest namnkunniga konstnärer och arkitekter till företaget som har kommit att lägga grunden till det som av många förknippas med modern svensk design.

Hennes sätt att föra samman modernismens enkelhet med generöst mönstrade textiler och udda prydnadsföremål fungerar fortfarande som en inspirationskälla för många.

År 1924 öppnade hon butiken Svenskt Tenn på Smålandsgatan i Stockholm tillsammans med tennkonstnären Nils Fougstedt. Där tillverkade de produkterna själva i en liten verkstad bakom butiken för att erbjuda moderiktig tennkonst till överkomliga priser. Tio år senare anställde Estrid formgivaren och arkitekten Josef Frank som bidrog till att skapa en personlig inredningsstil med smakfulla och färgstarka mönster som blivit kännetecknande för Svenskt Tenn.

Estrid Ericson (1894 – 1981), tygtryck Elefant, Svenskt Tenn AB, 1924.

Designklassiker som fortsätter att inspirera

Samarbetet mellan Estrid Ericson och Josef Frank är ett av de mest intressanta i den svenska designhistorien. Ericsons konstnärliga talang, entreprenörskap och kreativa scenografi tillsammans med Franks organiska modernism ligger till grund för många svenska designklassiker. Estrid Ericson var engagerad i den dagliga driften av företaget fram till 1975 då hon sålde företaget till Beijerstiftelsen, men fortsatte som konstnärlig ledare i flera år.

Idag framstår Estrid Ericson som en av 1900-talets mest inflytelserika svenska miljöskapare. Hennes sätt att föra samman modernismens enkelhet med generöst mönstrade textiler och udda prydnadsföremål fungerar fortfarande som en inspirationskälla för många. Hon blandade friskt mellan nytt och gammalt och fyllde rummen med utvalda föremål från jordens alla hörn.

Du hittar fler objekt av Estrid Ericson i våra digitala samlingar.