Pågick 22 mars – 16 maj 2021

Residens Röhsska 2021: Kiyoshi Yamamoto

Textilkonstnären Kiyoshi Yamamoto blev den första mottagaren av nyinstiftade Residens Röhsska 2021. Visionen med residenset var att stipendiaten skulle utforma innehållet och arbeta processinriktat i dialog med publiken. På den här sidan kan du läsa mer om Yamamoto och se mer från hans konstnärliga process under residensperioden.

Vartannat år erbjuds Residens Röhsska till en formkonstnär som är verksam i något av våra nordiska grannländer. Residens Röhsska genomförs i samarbete med Iaspis – Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.

Pågick 22 mars – 16 maj 2021.

Maktperspektiv

Ett samtal mellan Kiyoshi Yamamoto och museichef Nina Due om maktperspektiv och mötet med museets samlingar.

Klicka här för en syntolkad version.

Se filmen

Gemensamt verk

I tider då vi inte kan umgås eller vara kreativa tillsammans fysiskt uppmanade vi publiken under Residens Röhsska att möta andra människor i ett gemensamt textilt verk.

LÄS MER

Vem är Kiyoshi Yamamoto?

Gränsöverskridande, utmanande och lekfullt. Här kan du läsa mer om textilkonstnärens arbetsprocess och tidigare utställningar.

LÄS MER

#theproposalrohsska

Kiyoshi Yamamoto formgav skissböcker som delades ut till studenter tillsammans med en uppmaning. Svaren kan bli en del av ett Yamamotos framtida verk.

LÄS MER

Gestalta din egen mask

Hur kan masker bli hemliga, mystiska, lustfyllda eller läskiga? Under påsklovet och Röhsskas konsthantverksdagar skapade vi masker av tyll med inspiration från textilkonstnären Kiyoshi Yamamotos textila tryck, färgval och skulpturala verk. På den här sidan får du veta hur du gör din egen mask.

LÄS MER

Dräkter inspirerade av samlingen

Under Residens Röhsska bekantade Kiyoshi Yamamoto sig med museets samling och skapade dräkter som blev som egna karaktärer.

LÄS MER

Yamamotohallen

Under residensperioden ställdes en av museets utställningshallar, Wernstedthallen till förfogande för Residens Röhsska. Utställningshallen bytte tillfälligt namn till Yamamotohallen.

LÄS MER

Toppbild: dräkter av Kiyoshi Yamamot, foto: Carl Ander, Röhsska museet.