Nyheter 18 september 2023

Nytt stipendium ska stärka nordiskt mode

Vi har den stora glädjen och äran att förvalta ett nytt stipendium i dräkthistorikern och författaren Tonie Lewenhaupts namn – Tonie Lewenhaupts modestipendium. Stipendiet ska främja modet i Norden och stärka relationen till områden som design, konsthantverk, arkitektur och konst.

Tonie Lewenhaupt inrättar ett nytt stipendium som förvaltas av museet. Foto: Mikael Lammgård.

I vår samling har vi en stor mängd mode, där kärnan utgörs av en omfattande donation 1900-tals mode från dräkthistorikern och modejournalisten Tonie Lewenhaupt. Nu inrättar vi även ett stipendium som baseras på en gåva från Lewenhaupt.

– Vi är glada att ta emot denna gåva från en person som betytt mycket för att sprida intresse och kunskap om nordiskt mode. Genom inrättandet av det nya stipendiet kan vi fortsätta vårt arbete för att stärka det nordiska modet, säger Nina Due, museichef.

Stipendiet på 20 000 kronor kommer att delas ut vartannat år med start i höst till personer som är verksamma inom modefältet i Norden. Det kan användas till forskning eller vidareutbildning och resultatet ska komma allmänheten till del, till exempel genom en föreläsning, utställning, film eller annat.

För Lewenhaupt var placeringen av stipendiet på Röhsska given:

– För mig har klädmodet alltid varit en såväl självständig som integrerad del av det kreativa uttryck som omfattar allt från arkitektur till måleri, typografi, musik, koreografi och industriell design. På Röhsska museet möter modets kläder många av dessa uttryck och blir därmed den givna platsen för mitt stipendium, säger Tonie Lewenhaupt.

Valet av stipendiat görs av en jury där personal från Röhsska museet och Lewenhaupt ingår. Stipendiaten kan vara utövare inom ett brett design- och formområde, curator, museiintendent, journalist, student eller lektor.

Tonie Lewenhaupts modestipendium delas ut för första gången senare i höst, håll utkik här på webben!