Nyheter 07 februari 2023

Axel Danhard får nyinstiftat arbetsstipendium

I dag tillkännagavs stipendievinnarna av Ung Svensk Form 2023. I samband med det delade vi och Dynamo Väst ut ett nyinstiftat arbetsstipendium till keramikern Axel Danhard för projektet På nya Spår.

Axel Danhards projekt På nya spår. Foto: David Eng.

Genom en betald anställning här på museet och i samarbete med nätverket Dynamo Väst är tanken att stipendiaten får insyn i hur designer och konstnärer kan inneha nyckelroller i arbetet med den offentliga miljön.

Röhsska museet och Dynamo Väst ser mycket fram emot att samarbeta med Axel Danhard. Genom detta arbetsstipendium vill vi dela med oss av hur vi jobbar med den offentliga miljön inom våra respektive verksamheter och uppdrag, samt se hur Axel kan bidra med sin praktik och sina iakttagelser under arbetsperioden. Samarbetet har som ambition att utveckla våra arbetssätt och ingångar i hur vi tar oss an målen inom den nationella politiken för gestaltad livsmiljö, säger museichef Nina Due.

Så här beskriver Danhard sitt projekt: På nya spår är en materialbaserad undersökning där jag plockat, brutit ner och omarbetat betong, tegel och gatsten för att skapa keramiska glasyrer. Genom denna process har vaserna fått en estetik och identitet som talar om ett Göteborg som bygger uppåt och utåt, samt om spåren som lämnats kvar.

Axel Danhards projekt På nya spår. Foto: David Eng.

Juryns motivering lyder: Utifrån spillprodukter och rester från byggarbetsplatser skapas glasyrer i en sober och raffinerad färgskala. Med uråldrig hantverksteknik kombineras tidlösa och universella former med en platsspecifik och urban identitet. En materialisering av en långsam och eftertänksam urban samtidsarkeologi.

Under Röhsskas konsthantverksdagar senare i vår kommer Danhard att prata om sitt konstnärskap samt hålla en workshop på museet.

Arbetsstipendiet är ett samarbete med Dynamo Väst och görs inom ramen för Ung Svensk Form.