Gissa föremålet – rätta svaren

Excalibur

Det här är morotsstativet Excalibur. Ställ moroten i hållaren och fyll på med dipp i skålen – på så vis kan du lägga ifrån dig moroten en stund! Morotsstativet designades av Mats Theselius 1994.

Mandarinänder

Det här är kinesiska hårnålar i förgyllt silver föreställande mönster med mandarinänder och lotusstänglar. De användes både som utsmyckning och för att hålla upp håret i olika uppsättningar. De är mellan 1100-1400 år gamla från en period som heter Tangdynastin (år 618-906).

Rechaud

Det här är en finurlig tekanna från 1700-talet – 1700-talets termos! Den har trähandtag och en förgylld insida. Under kannan kunde man tända en låga som gjorde att teet kunde hålla värmen under en lång tid.

Wiggle

Det här är en stol av veckad wellpapp som är gjord 1972 av designern Frank O Gehry. Vid lanseringen var det många som ifrågasatte hur stabil den egentligen var och om en vuxen kunde sitta säkert på stolen. För att motbevisa detta lät Gehry ställa en bil på tre av dessa stolar som höll för tyngden. Efter det var det ingen som ifrågasatte stabiliteten längre.

Tsuba

Det här är en del av ett japanskt samurajsvärd som kallas tsuba. Tsubans uppgift är att skydda handen och den ska vara placerad mellan handtaget och klingan på svärdet. Denna tsuba är från år 1400-1499 och föreställer en trana med utspända vingar. Tranan är bland annat en japansk symbol för långt liv. I Röhsska museets samlingar finns hundratals tsubas.

Diana på hjorten

Det här är ett dryckeskärl från början av 1600-talet. Jaktgudinnan Diana kommer ridande på en kronprydd hjort, med vapen i hand och de båda jakthundar vid sin sida. Hjorten fylldes med vätska genom att lossa på huvudet. Genom att vrida på en nyckel som fanns till dryckeskärlet, så började det att rulla fram på små hjul över det festligt dukade bordet. Den som hjorten stannade vid var tvungen att dricka ur det.

Cupol

1969 formgav Carl-Arne Breger denna mikrovågsugn för Husqvarna och gav den namnet Cupol. För att värma maten lyfte man på kupolen. Den allra första mikron gjordes redan 1947, var stor som ett kylskåp och vägde lika mycket som en bil.