Designhistorien om Sverige

Bindmössa från Bohuslän

Under 1700-talet användes bindmössan av både borgare och allmogen. Den kallades bindmössa eftersom den drogs ihop i nacken med band och förekommer fortfarande som en del av folkdräkter i vissa områden.

Det svenska samhället präglas av strikta samhällshierarkier under 1700-talet med lagar som fastslår att endast adeln får bära exklusiva material som importerat siden. I Röhsska museets samling finns en grupp med bindmössor i siden från 1700- och 1800-talet. Bindmössan var en liten kullig kvinnomössa som ursprungligen härstammade från Frankrike.

Under 1700-talet användes bindmössan av både borgare och allmogen. Den kallades bindmössa eftersom den drogs ihop i nacken med band. Bindmössan blev styvare, och mindre under 1700-talet jämfört med tidigare och var ofta gjord i ett ljust blommigt eller blombroderat siden. Utöver siden förekom även enklare material som tryckta bomulls- eller linnetyger. Än i dag förekommer bindmössor som en del av folkdräkter i vissa områden.

Bindmössa, Bohuslän, 1800-talets början i broderat silke. Mått 12,00  x 17,00 cm.

Bindmössan på bilden med broderier föreställande blommor och girlanger i tambursöm kommer ursprungligen från Bohuslän och är troligen från 1800-talets början. Den är sydd av röd sidenatlas och broderad med silkestråd i flera färger. Likt många bindmössor vid den här tiden är den försedd med en nackrosett i mångfärgat sidenband.

Under den här tiden var det vanligt att dekorera och smycka textila föremål med broderier. Vanligast var naturalistiska motiv av blommor och växter som mönster och ornament.

Dekoration med broderier

Under den här tiden var det vanligt att dekorera och smycka textila föremål med broderier. Vanligast var naturalistiska motiv av blommor och växter som mönster och ornament. Utöver blommönstren förekom strödda ornament, en stjärnform eller en lyra mot en enfärgad botten. Broderikonsten var friare än många andra utsmyckningsmetoder och användes bland annat till dräkter och accessoarer. Det fanns många broderiateljéer med manliga brodörer som arbetade på beställning även om broderi ofta betraktats som ett kvinnligt hantverk. Ordet broderi kommer från det franska ordet broderie som betyder just utsmyckning.

I Röhsska museets utställning 1700-talets former visas exempel på sidentyger, dräkter och accessoarer rikligt smyckade med broderier.